Fazıl Say'ın otistik olup olmadığının tespiti talebi reddedildi

Fazıl Say'ın otistik olup olmadığının tespiti talebi reddedildi

Piyanist Fazıl Say’ın Twitter mesajındaki ifadeleriyle ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ suçlamasıyla yargılandığı davada, otizm hastası olduğu gerekçesiyle cezai ehliyetinin yerinde olup olmadığının tespiti talebi reddedi

Fazıl Say’ın 1.5 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı davanın 2. duruşması bugün görüldü. İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Fazıl Say katılmadı.

Duruşmada söz alan şikayetçilerin avukatı Ayfer Bayar, Say’ın Twitter hesabının herkese açık ve arama motorlarına girildiğinde herkes tarafından ulaşılabilir nitelikte olduğunu belirtti. Bayar, “Fiillerin ve sözlerin kamu düzenini ve barışını bozmaya elverişli olması yeterlidir. Kişilerin ünlü olması suç işleme dokunulmazlığını gerektirmez. Türk hukuk sistemi buna da izin vermemektedir. Sokaktaki insanlar aynı sözleri kullansa hakaret kabul edilir ve ceza verilir. Sanığın sözleri incelendiğinde kaba küfür, hakaret içermektedir.” dedi.

Şikayetçilerin avukatlarından Gülcan Karakaş da, “Sanığın neye inandığı veya inanmadığı bizi ilgilendirmemektedir. AİHM içtihatlarına göre ifade özgürlüğünün suç sayılabilmesi için şiddet içermesi aranmaktadır. Ancak dini değerlere yönelik ifadelerde ise eylemin şiddet içermesi aranmayıp o değere inanan insanların aşağılanması ve incinmesi yeterli görülmektedir. 3 büyük dinin kutsal değerlerinin alenen aşağılandığı kanaatindeyiz.” diye konuştu.

Şikayetçi Ali Emre Bukağılı ise Say’ın dava açılmadan önce de Türk milletinin manevi değerlerine yönelik eylemleri olduğunu ileri sürdü. Bukağılı, “Görsel medyadan da öğrendiğimize göre sanığın otizm hastası olduğu şüpheleri vardır. Bu hususun araştırılmasını talep ediyorum. Dilekçeyle de eklerini sunduk. Cezai yükümlüğü var mı, yok mu? Cezalandırılmasını istiyorsak da vicdansız değilim.” ifadelerini kullandı.

Fazıl Say’ın avukatı Meltem Akyol söz alarak, müvekkilinin otizm hastası olduğu yönündeki iddiaları kabul etmediğini kaydetti. Bu duruma ilişkin cezai ve hukuki haklarını saklı tuttuklarını belirten Akyol, “Müvekkilimin otizm hastası olduğunu söyleyen profesör gelip Say’ı inceleme mi yapmış? Burada her gazete haberini tartışırsak. Ayrıca müvekkilimin hiçbir ifadesinde aşağılama gibi bir durum yoktur. Twitter hesabında Ömer Hayyam’ın dizelerini aynen paylaşmıştır. O yazılar müvekkilimin yarattığı bir şey değildir.” şeklinde konuştu.

Mahkeme, Say’ın otizm hastası olduğu iddiası ile cezai ehliyeti olup olmadığının tespiti yönündeki talebin reddine karar verdi. Taraflara süre veren mahkeme duruşmayı erteledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.