Kurtuluş Balekoğlu "Artık Gülmek İstiyoruz Diyenler İçin Öneriler"

Kurtuluş Balekoğlu "Artık Gülmek İstiyoruz Diyenler İçin Öneriler"

Komedi Severler İçin İzleme Önerileri

Birlik ve beraberliğe ve neşe ile gülmeye en çok ihtiyacımız olan şu günlerde, herkese her şeye rağmen güldüğü, güldürdüğü, neşeli günler dileyerek izlemiş olsanız bile yeniden aynı keyifle izleyeceğiniz, izlemediyseniz mutlaka izleyin diyebileceğim birkaç yapımı sizler için derledim topladım. Buyursunlar efendim.

 

Netflix içeriklerine Yeşilçam klasiklerini ekleyerek yeniden rotamızı tekrar tekrar izlense de keyif aldığımız filmlere çeviriyor. Şoför Nebahat, Süt Kardeşler, Hababam Sınıfı Uyanıyor gibi Yeşilçam Komedilerini yeniden gündemimize getiriyor. Arzu Film’in resmi Youtube hesabında ve dijital ortamlarda en fazla izlenen, en eğlenceli yapıtlardan biri olan Şabanoğlu Şaban’da kitaplıkta yer alıyor. Şabanoğlu Şaban filmini tüm Türk filmleri arasında izlenme sayısını geçen başka bir yapım yok.

 

ŞABANOĞLU ŞABAN 

 

“-Orada kimse var mı?
- Var! hıyar gibi bir herif var
- Ne yapıyor o hıyar?
- Telefonla konuşuyor eşşoğlueşşek
- Konuşsun bakalım. Bu son konuşması olacak ayının!
- Bir daha hiç konuşturmayalım ayıyı kumandanım.
- Şaban! gözün kesiyor mu? Alaşağı edebilecek misin iti?
- Anasını bile bellerim itoğlu itin...”

 

“-Aranızda hala el bombası atmayı bilmeyen hayvanlar var..

- Benden bahsediyor”

 

“-O düşmanın Allah belasını versin, hala gebertemedi seni!

- Onlar da cok beceriksiz canim..”

 

“-Şaban Bey! Beni neden aramıyorsun? 

-Arayamam! Senin mıntıkana Ramazan bakıyor” 

gibi akıllarımızda yer eden ve yüzümüzü güldüren birçok diyaloğun olduğu filmin senaryosunu Sadık Şendil yazmış. Yönetmen koltuğunda ise Yeşilçam’ın efsane ismi, büyük usta Ertem Eğilmez oturuyor. 1977 yapımı Şabanoğlu Şaban filminin oyuncu kadrosunda ise yok yok. Kemal Sunal, Şener Şen, Halit Akçatepe, Adile Naşit, Ayşen Gruda daha kimler kimler... 

Film çalınan bir elmasın peşinde iz süren 2 Türk askerinin başından geçen eğlenceli olayları anlatıyor. 

Dünyanın en büyük sinema filmleri veritabanı olarak kabul edilen imdb.com tarafından “Tüm Zamanların En İyi 50 Komedi Filmi” kategorisinde birinciliğe oturan film gülmek isteyenler için tavsiye edilecek en iyi yapımlardan biri.  

 

MODERN FAMILY


Son yılların en çok konuşulan komedi dizilerinden biri Modern Family. Birçok ödülün yanı sıra, arka arkaya tam beş kez En İyi komedi dizisi dalında Emmy ödülü kazandı. 

Kendisinden yaşça oldukça küçük ve çok güzel bir kadınla evlenen ve onun oğluna babalık yapmaya çalışan Jay. Jay’in her biri birbirinden dertli, üç çocuğu olan kızı Claire. Partneriyle beraber evlat edinmeye karar veren  eşcinsel oğlu Mitchell. Birbirinden aykırı bu üç aileden elbette komediden başka bir şey çıkmaz derseniz doğru ama eksik bir cümle kurmuş olursunuz. Kahkahalar attırması garanti olan bu diziyi izlerken zaman zaman duygulanacak hatta bazen gözyaşlarınıza hakim olamayacaksınız.

Bu ailede belki sizin aile portrenizle hiçbir ortak yön olmayabilir ama izlerken kendinizi aileden biri gibi hissedeceksiniz. 

Sevgiyi temel alarak aile ilişkilerini anlatan samimi, sıcacık bir sitcom olan Modern Family’de sevmeyeceğiniz tek bir karakter bile olmayacak. Ve dizideki o sevgi ve sıcaklığı hissetmek yüreklerinize mutluluk salacak. Eğer keyifli bir şeyler izlemek istiyorsanız izleyin, pişman olmayacaksınız. 

Modern Family son zamanların en iyi komedilerinden biri. Aslına bakarsanız Mockumentery diye tanımlanan bir aile komedisi belgeseli. Başrollerinde ise uzun yıllar Married with Children ile evlerimize konuk olan Ed O'Neill’ın yanında Sofía Vergara, Julie Bowen, Ty Burrell gibi önemli isimler de yer alıyor.

 

SEINFELD

 

Yayınlandığı ülkelerde televizyonların en sevilen komedisi olmayı başaran Seinfeld, New York'un Batı Yakasında yaşayan dört arkadaşın maceralarını anlatıyor. Dokuz sezon boyunca yayınlanan toplam 180 bölümden oluşan Seinfeld televizyon tarihinin en çarpıcı yapımlarından biri. Komedi dizisinden öte her bölümden dersler çıkarılabilecek bir dizi. 

 

Dizinin beyni ve yaratıcısı komedi dünyasının dehası sayılan Larry David. 

 

Jerry Seinfeld,  George Costanza, Elaine ve Cosmo Kramer gibi efsanevi karakterlerle tanışacak ve onlara en yakın arkadaşınızmış gibi bağlanacaksınız.  Daha önce tanıştıysanız da zaten onları çok özlemiş olmalısınız. Tekrar tekrar izleseniz de aynı keyfi verecek olan unutulmaz bir sitcom Seinfeld. İnce esprileri, kelime oyunları, durum komedisi, absürd olaylarıyla toplumun nabzını hala yakalayabilecek, eskimeyecek, zamansız  bir dizi olması önemli özelliklerinden. 

 

Seinfeld’ı tartışmasız şekilde televizyon tarihinin gelmiş geçmiş en iyi komedi dizisi olma özelliğini hala elinde tutuyor. Modunuzun düşük olduğu her an açıp izleyebileceğiniz ve neşe vereceği garantilenmiş bir dizidir. 

 

FRIENDS

 

Tüm zamanların en sevilen sitcom'larından biri Seinfeld ise diğeri hiç kuşkusuz Friends olmuştur. 

 

1994 ile 2004 yılları arasında yayınlanan dizi 10 sezon boyunca izleyiciyi ekrana kilitleyip büyük bir hayran kitlesi oluşturmuştu. Dizinin final bölümü Amerika’nın en çok izlenen dizi bölümlerinden biri olmuştu.

 

Çocukluk arkadaşı olan Monica ve Rachel, Monica'nın ağabeyi Ross, Ross'un üniversiteden oda arkadaşı Chandler... Chandler'ın ev arkadaşı Joey ve Monica'nın eski arkadaşı Phoebe. Manhattan’da yaşayan birbirinden tamamen farklı 6 karakterin sıkı dostluğunu anlatıyor dizi. İzleyenlere mutluluk hormonu salgılattığı söyleniyor. Her konuda birbirlerine destek olmaları, ne olursa olsun birbirlerine sımsıkı sarılmaları dostluğun gücünü hissettiriyor izleyenlere.   

 

Toplamda 62 kez Emmy ödülüne aday gösterilen dizi bu ödülü 6 kez aldı. Bütün diziler bir şekilde unutulur ama Friends’in verdiği mutluluğu başka dizide bulamazsınız diye söyleyebiliriz. Eski dostlarınızı özler gibi özleyeceksiniz onları...

 

 

BROOKLYN NINE NINE 

Brooklyn'de yer alan bir karakolda görev yapan polislerin davalarını araştırırken başlarından geçen eğlenceli durumların anlatıldığı,başrolünde günümüzün en başarılı komedyenleri arasında yer alan Andy Samberg'in oynadığı oldukça başarılı bir polisiye komedi dizisi. 

Yaşanan absürt olaylar ve birbirinden ilginç karakterlerin bu olaylar karşısındaki tavırları zaman zaman kahkaha infilaklarına sebep olabilen, en depresif anlarınızda bile size mutluluk verebilecek bir dizi bu. Her bölümde bir öncekinden daha fazla keyif alacağınız ve zamanla sizi kendisine bağlayacak olan bir etkide. 

Birbirine taban tabana zıt karakterlerin birliği ve uyumu, her birinin kendine has tavırları, Dostluk, arkadaşlık, dayanışma gibi özlediğimiz duyguları bize yaşatması dizinin çok fazla sevilmesinin en önemli nedenleri olsa gerek. Brooklyn Nine Nine aynı zamanda ırkçılık konusunda da farkındalık yaratma misyonunu üstleniyor. Yüzünüzde gülücük ve kalbinize yayılan bir sıcaklıkla izleyeceğiniz 20 dakikalık bölümleriyle bu dizinin bağımlısı olma ihtimaliniz çok yüksek olduğunu belirtmeliyim.

 

Her şeyinizi kaybetseniz de neşenizi kaybetmeyin diyerek bu öneri dosyasını burada noktalayalım. Herkese kahkaha dolu günler diliyorum.

KURTULUŞ BALEKOĞLU

 

 

 

 

 

Kültür Sanat Yazarı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum