Hapis Cezaları Paraya Çevrilecek

Hapis Cezaları Paraya Çevrilecek

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda değiştirilecek 25-30 kanunun önemli bir bölümünde hapis cezalarının para cezasına dönüştürülmesi öngörülüyor.

 Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, yeni TTK’yla ilgili özellikle şirket sahiplerinin bilançolarını internete koyma konusunda son derece isteksiz olduğunu söyledi. Yazıcı, şu örneği verdi: TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu bile ‘Şirketin bilançosunu internete koymasak olmaz mı? Benim çok arkadaşım var. Bilançoyu gören benden borç isteyecek’ dedi.


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni Türk Ticaret Kanunu’yla (TTK) ilgili eleştirileri ciddiye aldıklarını ve 25-30 civarında maddenin içeriğinin değiştirileceğini açıkladı. Sivil toplum örgütleri ve halktan gelen şikâyetler çerçevesinde bazı maddelerin hayatın ve ekonomik gerçekleriyle bağdaşmadığının tespit edildiğini kaydeden Yazıcı, “Bu nedenle ana ekseni bozmadan bazı hükümleri değiştirerek bir anlamda yumuşak bir geçişle sorunlu maddeleri değiştireceğiz” dedi.

İstanbul’da bir grup basın mensubuyla bir araya gelen Bakan Yazıcı, burada gündemdeki son gelişmeleri değerlendirdi. Yeni TTK’nın yaklaşık üç yıl süren bir hazırlık sürecinin ardından 2011’de kabul edildiğini anlatan Bakan Yazıcı, “O dönemde gerek TBMM’de gerekse de iş dünyası örgütlerinde bu konuda en ufak bir şikayet gelmemişti. Hatta kanun teklifi yasalaştıktan sonra ‘Yeni TTK neleri değiştirecek?’ konulu seminerler düzenlendi. Ama nedense kimse ilgi göstermemişti. Ne zaman ki hapis cezaları gündeme gelmeye başladı. O zaman herkes TTK’yı konuşur oldu” diye konuştu.

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda eleştirilerin belirli maddeler üzerinde yoğunlaştığını anlatan Bakan Yazıcı bunları; internet sitesi kurma mecburiyeti ve burada yer alacak şirket bilgileri, şirketlerin bağımsız denetimi, şirket hâkim ortaklarının kendi firmalarından kullanabilecekleri kredi limitleri ve elektronik genel kurul olarak sıraladı.

Şirketlerin internet sitesi kurma konusunda son derece istekli olduğunu ifade eden Bakan Hayati Yazıcı, buna karşın şirket sahiplerinin bilançolarını internete koyma konusunda son derece isteksiz olduğunu dile getirdi. Farklı kesimlerden çok değişik eleştiriler geldiğini kaydeden Bakan Yazıcı ilginç bir örnek verdi: “TOBB Başkanı Rifat Hisarcikoğlu bile ‘Şirketin bilançosunu internete koymasak olmaz mı?’ diye sordu. Nedeni ise şöyle özetledi:

‘Mesela benim çok sayıda arkadaşım var. Bilançoyu gören benden borç isteyecek. Bunların bir bölümü ödeyebilir, bir bölümü ödeyemez. ‘Hayır’ demek de mümkün değil’ Ben de kendisine ‘o zaman sen de sanal arkadaşlıklar kurma. Bazı kişilerle sadece ye, iç, dolaş bir bölümüyle de iş yap’ dedim.”

Hapis cezaları paraya çevrilecek

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda değiştirilecek 25-30 kanunun önemli bir bölümünde hapis cezalarının para cezasına dönüştürülmesi öngörülüyor. Bu sayede ‘ekonomik suça ekonomik ceza’ verileceğini ifade eden Bakan Hayati Yazıcı, “1535 maddeden oluşan yeni TTK içinde zaten ağır cezalar içeren hükümler var. Onlar varlığını sürdürecek. Dediğimiz gibi sadece ticari hayatı olumsuz etkileyeceğini düşündüğümüz kanun maddelerini değiştirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu. Değişiklik yapılması düşünülen kanun maddelerinin pazartesi günü yapılacak olan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) masaya yatırılması bekleniyor.

247 bin gayri faal şirket ortadan kalkacak

Kayıtlara göre Türkiye’de 32 bin 782 anonim, 175 bin 434 limited, 39 bin 242 kooperatif şirket gayri faal durumda, Gayri faal şirketlerin toplamı 247 bin 558’e ulaşmış durumda. Yeni TTK; bu faal olmayan şirketlerin ortadan kaldırılmasını öngörüyor. Şirketlere uyarlama süresi olarak 1 yıl verilirken, bakanlığa da bu 1 yıllık süreyi öteleme hakkı veriliyor. Bakanlığın bu yetkiyi de kullanabileceği vurgulanıyor.  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.