Hünkar Hacı Bektaş-ı  Veli Anıldı

Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli Anıldı

“Bir olalım, iri olalım, diri olalım”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Türk İslam tasavvuf kültürünün en önemli yapı taşlarından olan Geçmişte ve bugün de Anadolu halklarının üzerinde birleştirici ve aydınlatıcı etkisi olan, “Eline, beline, diline sahip ol”, “Marifet ehlinin ilk makamı edeptir”, “Her ne ararsan kendinde ara” gibi felsefi öğretileriyle tanınan Hünkar Hacı Bektaş-i Veli’yi Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen bir konserle andı. Velâyetnâme’ye  ve diğer kaynaklara göre; Hacı Bektaş Velî, Horasan Hükümdârı İbrahim-al-Sani diye anılan Seyyid Muhammed ile Şeyh Ahmed adlı Nişabur’lu âlim bir zatın kızı Hatem Hatun’un oğullarıdır. Hacı Bektaş Velî; Hz.Muhammed, Hz.Ali’nin soyundan ve yedinci İmâm Mûsâ-ı Kâzım’ın neslindendir. Ve kendileri “Seyyid”dir.

Anne ve babası Türk soyundan olan Hazret-i Pîr Hünkâr Hacı Bektaş Velî, İran-Horasan’ın Nişabur şehrinde dünyaya gelmiştir. Hacı Bektaş Velî; Horasan diyarından Anadolu’ya gönül erleri uyandırmak için kopup gelen pek çok Türk mutasavvıfıflarından en  mühim kişisidir.

Konser öncesi kürsüye gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Türk kültür tarihinin dört temel ayağından biri olan Hacı Bektaş-ı Veli’nin ışığından bir nebze olsun alabilmek için böyle bir gece düzenlediklerini belirtti.

 Daire Başkanı Şen, “Günümüzün Türkiye’sini genel anlamıyla 11.Yüzyılın Moğol istilası altında kalmış Anadolu coğrafyasına çok benzetenlerdenim” diyen Şen, “O Anadolu coğrafyasını hamur gibi yoğurup gönül ehli insanlar haline getirip imparatorluklar kurup yaşatmasını sağlayan Hacı Bektaş Veli, Mevlana, Hacı Bayram ve bu üç kutup arasında dolaşan bir Türkmen dervişi Yunus’a bugün her zamankinden fazla muhtacız. Aralardakilerle oyalanmak yerine belki de bu ilk kaynaklarımıza yöneldiğimizde Anadolu coğrafyamızın gönül tahtını daha da parlatacağımızı düşünüyorum” dedi.

 Akademisyen ve Türk Halk Müziği sanatçısı Armağan Elçi’nin farklı yörelerden nefesler okuduğu gecede Tokat Hubyar Derneği semah grubu da semahlardan örnekler sergiledi.

 Etkinliğe, TBMM Başkanvekili Meral Akşener ile Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.


Sevgi muhabbet kaynar, yanan ocağımızda,

Bülbüller şevke gelir, gül açar bağımızda.

Hırslar, kinler yok olur, aşkla meydanımızda,

Arslanlarla ceylanlar, dosttur kucağımızda.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.