İş yerlerine ibadethane

İş yerlerine ibadethane

İTO meclis üyesi Zafer İpekçi; iş yerlerinde ve kamuya açık yerlerde ibadet imkânlarıyla ilgili çalışma yapmak ve onla ilgili esasların belirlenip, hükümet nezdinde girişimlerde bulunmak üzere İTO’da komisyon oluşturduklarını açıkladı.

 “YÖNETMELIK NEYSE ONU YAPARIZ”

En büyük sıkıntının firmalarda çalışan kişilerin ibadetlerini yapmalarıyla ilgili imkânların firmaların bazılarında mevcut olmamasıdır. Özellikle son zamanlarda yabancı manşetli firmalar Türkiye’de birçok yatırımlar yapıyorlar, ofisler açıyorlar ve buralarda çalışan kişilerin de böyle bir imkân arayışı içinde olduklarını biz biliyoruz, bu taleplerini alıyoruz. Ancak firmalar bu taleplere şöyle cevap veriyor: Türkiye’de yönetmelikler bizim böyle bir şey yapmamızı gerektirmiyor, böyle bir yükümlülüğümüz yok dolayısıyla biz size böyle bir imkân sağlayamayız, yönetmelik neyse onu yaparız.

“İŞ YERİNDE KREŞ AÇILABİLİYOR”

Yani bir kreş yapılması gerekiyorsa iş yerine kreş yapıyorlar, yangın merdiveniyse yangın merdiveni ama ibadethaneyle ilgili bir gereklilik olmadığı için bu tarz bir bölüm ayırmaya yanaşmıyorlar. Hatta çok ilginçtir. Mesela Microsoft’un Kanada’daki ofisinde müslümanlara özel ayrılmış mescit olmasına rağmen, Microsoft’un Türkiye’de ki ofisinde mescit yok. Çalışanlarına bu konuda izin verilmiyor.

“İŞYERİNİN KURALLARINA MAHKUM”

Bir çalışan sabah 8-9 da iş yerine gelip 6 da çıkıyorsa bir şekilde o işyerinin kurallarına mahkumdur. O kişiyi haklarından mahrum etmiş oluyorsunuz. Bu sebeple biz bunla ilgili bir çalışma başlattık. Konuyla ilgili değişik kesimlerden görüş aldık ve taslak hazırladık.

“DIĞER DİNLERE DE YER VERİLECEK”

Türkiye’nin demokratik yapısına göre, müslüman nüfus çoğunlukta olduğu için öncelikle mescit talep gelmesi halinde de diğer dinlerinde taleplerine yer verilecek şekilde kapalı alanıyla dışarıdan gelen ziyaretçi sayısıyla orantılı olacak şekilde böyle bir imkan oluşturmak zorunda.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.