İSO karamsar

İSO karamsar

İSO Başkanı Tanıl Küçük, son çeyrekte hareketlenme beklediklerini ancak Ekim ayı verilerinin ümit kırıcı olduğunu belirterek, en az yüzde 4,5-5 civaraında büyüme gerektiğini kaydetti.

Küçük, yaptığı yazılı açıklamada, 2012'nin üçüncü çeyreğinde yüzde 1,6 ile beklentilerin bir miktar altında bir büyüme oranı ile karşılaşıldığını ifade ederek, üçüncü çeyreğin son ayı Eylül'de, sanayi üretiminde yılın en yüksek artış oranı elde edildiğini hatırlattı. 

Ancak, son aydaki bu artışın, büyümeyi yukarı çekmek için yeterli olmadığının göründüğüne dikkati çeken Küçük, şunları kaydetti: 

"Sanayimizin üçüncü çeyrekteki yüzde 1,6'lık büyümeye katkısı, 0,3 puanla maalesef oldukça düşük kalmıştır. Daha önceki iki çeyrekten farklı olarak, üçüncü çeyrekte katma değer artışı, üretim artışının altında gerçekleşmiştir. Bundan, üçüncü çeyrekte sanayide girdi maliyetlerinin çıktı fiyatlarına göre daha fazla arttığını ve katma değer verimliliğinin düştüğünü anlıyoruz. 

Harcamalar cephesinden baktığımızda ise özel sektör yatırım harcamaları ve iç talepteki olumsuz durumun üçüncü çeyrekte de devam ettiğini, büyümeyi iç talepten çok yine dış talebin sürüklediğini görüyoruz. Son çeyrekte ekonominin hareketleneceği beklentisindeydik, ancak Ekim ayında sanayi üretiminin yüzde 5,7 azalması bu anlamda bir miktar ümit kırıcı oldu. 2012 için öngörülen yüzde 3,2'lik büyüme oranını yakalayabilmek için, son çeyrekte en az yüzde 4,5-5'ler civarında büyümemiz gerekiyor" 

Geçen yıl en düşük büyümenin yüzde 5 ile dördüncü çeyrekte görüldüğünü anımsatan Küçük, bu nedenle nispeten olumlu bir baz etkisi olacağını, üretimde Kasım ve Aralık verileri daha iyi geldiği takdirde, yıl sonunda yüzde 3,2'lik büyümeyi yakalama olasılığı bulunduğunu belirtti. 

Küçük, dünyadaki durum göz önüne alındığında büyümenin devam etmesinin sevindirici olmakla birlikte, Türkiye'nin daha fazlasını başarmak durumunda olduğunu vurguladı. 

Sanayinin her koşulda mücadelesine devam edeceğini kaydeden Küçük, bundan sonrası için hükümet ve ekonomi yönetiminin üretime daha fazla destek olmasını beklediklerini de sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.