İstanbul Devler Liginde

İstanbul Devler Liginde

Kültür ve Turizm İl Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili Dünya Şehirleri Kültürel İncelemesi 2012 Şangay Sempozyumuna katılımları ile ilgili Gazetemize şu açıklamalarda bulundu.


Dünya şehirleri kültürel incelemesi 
Londra Belediye Başkanı’nın girişimiyle Dünya Şehirleri Kültürel İncelemesi 2012 çalışması başlatılmıştır. Bu çalışma çerçevesinde, dünyada ekonomik ve kültürel açıdan önemli konumda bulunan şehirler belirlenmiş ve bu şehirlerin kültürel ortamları belirli kriterler uyarınca incelemiştir. Bu kriterler; müze sayısı, kütüphane sayısı, kültürel hayata katılım durumu, kültürel üretim, yaratıcı ve kültürel endüstriler, kültürel tüketim gibi unsurları ele almıştır. Dünya Şehirleri Kültürel İncelemesi 2012’nin amacı, katılımcı kentlerin kültürel ortamlarının sağlıklı bir şekilde tasvir edilmesinin ardından, bu şehirler arasında karşılıklı öğrenme, deneyim ve iyi uygulama paylaşımı ve küresel rekabet edebilirliğin güçlendirilmesidir. Bu çalışmada yer alan şehirler; Londra, Paris, Berlin, New York, Tokyo, Şangay, Bombay, Singapur, Sao Paulo, Sidney, Johannesburg ve İstanbul’dan oluşmaktadır.

Kültürel inceleme Londra’da 
Şehirlerin kültürel ortamlarına ilişkin verilerin ve bilgilerin derlenmesinin ve işlenmesinin ardından hazırlanacak olan Dünya Şehirleri Kültürel İncelemesi 2012 Raporu’nun açılışı 1 Ağustos 2012 tarihinde, Londra’da gerçekleştirilecektir. Bu bağlamda, resmi açılış öncesinde tarafları bir araya getirmek ve raporun ilk taslağını değerlendirmeye açmak amacıyla Şangay şehrinde ilgili şehir temsilcilerinin katılımıyla bir buluşma gerçekleştirilmiştir.

Kültür Ekonomisi dünyaya tanıtıldı
Katılımcılar kendi şehirleri konusunda genel, kültürel ortamları konusunda ise ayrıntılı sunumlar gerçekleştirmiştir. Bu bağlamda İstanbul’u temsilen toplantıya katılan Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü uzmanlarından Esma Firuze Küyük tarafından gerçekleştirilen İstanbul sunumunda öncelikle şehrin ülke içerisindeki konumu ve önemi vurgulandıktan sonra; şehrin kültür ekonomisine ve kültürel üretim ve tüketimine ilişkin bilgiler paylaşılmış; bunun ardından kültürel ortamda yer alan kamu aktörleri ve özel aktörler tanıtılmış; 2010 Avrupa Kültür Başkenti dönemine ilişkin bilgi verilmiş ve bu bağlamda Kültür Ekonomisi ve Kültür Envanteri Projesi tanıtılmıştır.

İstanbul en güçlü şehirlerden
İstanbul sunumunun katılımcılar tarafından ilgiyle izlendiği gözlemlenmiş ve İstanbul soru-cevap kısmında en çok ilgi gösterilen şehirlerden biri olmuştur. Ayrıca, Dünya Şehirleri Kültürel İncelemesi 2012 raporunu hazırlamakta olan ekip ile yapılan görüşmelerde, kültürel istatistik ve veriler açısından İstanbul’un en güçlü şehirlerden biri olduğu ve bu bağlamda özellikle Kültür Envanteri Projesi’nden ciddi şekilde faydalanıldığı öğrenilmiştir.

İstanbul küresel rekabette güçlendirilmeli
Bu çalışma İstanbul’u kültürel açıdan dünyanın önemli şehirleri ile aynı konumda ve birlikte hareket etmesi anlayışının bir ifadesidir. İstanbul’un küresel rekabet edebilirlik açısından güçlendirilmesi, halkın kültürel hayata etkin katılımı, kültürel ortamına ve yaratıcı endüstrilerine daha fazla destek sağlanması ve halk için kültürel hayata katılımın bir ihtiyaç haline getirilmesi gerektiği önem taşımaktadır. İstanbul, dünya şehirleri arasında kültürel potansiyelini ve imkanlarını daha etkin kullanma çabası içerisinde olmalıdır.


Haber: Gürkan Kartal

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.