İSTANBUL OBEZİTE İÇİN AYAĞA KALKTI

İSTANBUL OBEZİTE İÇİN AYAĞA KALKTI

3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü'nde 81 ilde Obezite ile mücadele için yürüyüş düzenlendi."Obezite ve Mücadele Kontrol Programı" kapsamında İstanbul’da da düzenlenen yürüyüş "Harekete Geç İstanbul”sloganıyla 4 Ekim 2012 tarihinde Taksim'de start verdi.

 Galatasaray Lisesi önünden saat 16:00'da başlayıp, İstiklal Caddesi üzerinden Cumhuriyet Anıtı’nda son bulan yürüyüşe İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Taşdemir’in yanısıra, olimpiyat madalyalı sporcular, öğrenciler, emniyet mensupları, ve çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlik çerçevesinde hareketli yaşama dikkat çekmek için alışveriş merkezlerinde de saat 13:00 – 13:15 arası yürüyen merdivenler 15 dakika süreyle durduruldu. AVM’ler, müşterilerine hazırladıkları materyallerle fiziksel aktivitenin önemi ve obeziteyle mücadele konusunda bilgilendirmede bulundu.

 

Vali Mutlu: “Her işin başı sağlık”

Yürüyüşten önce basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vali Hüseyin Avni Mutlu, "Sağlığımız için burdayız. Sağlık herşeyin başı. Sağlıklı bir toplum yaratmak için büyük çaba sarf ediyor, büyük harcamalar yapıyoruz. Her yıl sağlık harcamalarımız artıyor. Diyabet ve obezite sorunu daha çok öne çıkmaya başladı. Son 12 yıl içerisinde şişman insanlarımız içerisinde yüzde 44 artış oldu. Bu da pek çok hastalıkları beraberinde getiriyor. Artık yürüyelim, sağlığımızı muhafaza edelim. Yürüyüş bütün hastalıkların çaresi. Spor yapan insanların hem uzun yaşama hem de sağlıklı yaşama şansı var" diye konuştu.


Yürüyüşe Çemberlitaş’ta bulunan İl Sağlık Müdürlüğü’nden Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüyerek destek veren İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu ve 40 kişilik müdürlük çalışanı, etkinlikte dağıtılan adım sayarlar sayesinde kaç adım attıklarını tespit ettiler. Çemberlitaş, Taksim arasından 5850 adım atan ekip, bu aktivite sayesinde yaklaşık 500 kcal yaktıklarını belirttiler.

Dokucu, “TV izlemeye ayıracağınız zamanı yürüyüşe ayırın”

Yürüyüşün egzersizler arasında hiçbir özel alete ihtiyaç duyulmadan yapılan en sağlıklı ve kolay spor olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, yürüyüşün faydalarını en üst seviyeye çekmek için her gün en az 30 dakikalık yürüyüş yapılması gerektiğini söyledi. Dokucu, evde, işte ve dışarıda yürüyüşle ilgili yapılabilecek işler konusunda ise şu önerilerde bulundu: “Kahvaltı ve akşam yemeği sonrasında yürüyün. Kısa mesafelerde arabaya binmek yerine yürüyüşü tercih edin. TV izlemeye ayıracağınız zamanı yürüyüşe ayırın, komşularınızı ziyaret edin, köpeğinizi gezdirin. İş yerinizde asansör yerine merdiveni kullanın ya da birkaç kat önce inerek gideceğiniz kata yürüyün. Ofisinizde telefon kullanmak yerine görüşmek istediğiniz kişinin yanına gidin. Öğle tatilinde iş yeri binanızın etrafında bir tur atın. İşe giderken birkaç durak önce inerek gideceğiniz yere yürüyün. Park yerinin en uzağını tercih ederek yürüyüş mesafesini uzatın. Birini beklerken volta atın. Şehir yürüyüşü yaparak yeni mekanları keşfedin. Sahilde uzanarak güneşlenmek yerine, yürüyerek dalgaları izleyin.

Taşdemir: “Hedef her gün 10 bin adım”

Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Taşdemir ise, yürüyüş sırasında 200’den fazla kemik, 600’den fazla kas çalıştığını ve bu çalışma sayesinde yağların hızla yakılmaya başlandığını söyledi. Yürüyüşün vücudu şekillendirip sıkılaştırdığına dikkat çeken Taşdemir, yürüyen insanların günlük yaşamın verdiği stresli koşullardan uzaklaştığını ve psikolojik olarak rahatladığını da kaydetti. Taşdemir, “ Dünya Sağlık Örgütü bireylerin fiziksel olarak aktif olması için günlük 10 bin adım atmasını öneriyor. Biz bu açıdan her bireyin günde yaklaşık olarak 30-45 dakika arasında yürümesi gerektiğini belirtiyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.