İstanbul tehlikede: Türkiye’de 425, İstanbul’da 210 ölü!

İstanbul tehlikede: Türkiye’de 425, İstanbul’da 210 ölü!

Türkiye'de toplam vaka sayısı 20 bin 921 iken İstanbul’da ise 12 bin 231 oldu. Toplam ölüm sayısı 425 iken İstanbul’da 210 olması, tüm dikkatleri İstanbul’a çevirdi.

İSTANBUL’DA 1 KİŞİ 16 KİŞİYE BULAŞTIRDI

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın, Çin’de bir kişinin ortalama 2.6 kişiye Kovid-19 bulaştırdığını, İstanbul’da ise bir kişinin bulaştırdığı kişi sayısının 16 olduğunu açıklaması gözleri mega kente çevirdi.

Vaka sayısı, artış hızı ve ölüm rakamlarının hızla yükseldiği İstanbul’daki durumu değerlendiren uzmanlar, test sayılarının yetersizliği ile izolasyon kurallarının çiğnendiğinden yakındılar.

TABİPLER BİRLİĞİ UYARDI

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Filiz Ünal İncekara, “İstanbul özelinde konuşacak olursak, bu kente dönen Umrecilerin bir kısmının karantinaya alınamaması vaka sayılarına direkt yansıdı.

Son Umre kafilesinin geldiği ve tamamının izole edildiği Ankara’daki artış hızı daha kontrollü. Edirne’ye göçmen akını da, İstanbul üzerinden gerçekleşmişti. Özellikle İran’dan sınırı kaçak geçen ve İstanbul üzerinden Edirne’ye gidenlerin etkisi yadsınamaz” dedi.

“NİSAN AYI SONUNDA VAKA SAYISI ARTABİLİR”

Kovid-19’a yönelik her tedbirin sonucunun en az üç hafta sonra görülebileceğini dile getiren İncekara, “Hızlı testler halen devreye girmiş değil. Test sayısını günde 30 bine çıkartmadığımız takdirde, Nisan sonuna kadar özellikle İstanbul’da ciddi vaka sayıları görebiliriz.

“3 HAFTA SONRA TEPE NOKTA OLACAK”

Vaka sayıları üç hafta sonunda tepe seviyeye ulaşmış olacak. Sağlık çalışanlarını da belli periyotlarda taramadığınız sürece hastalar ve sağlık çalışanları arasında virüs mekik dokuyacak.

Vatandaşlar, Nisan sonuna kadar tüm tedbir ve uyarıları dikkate almalı. Bu işin şakası yok. Şu an PCR yani antikor testleri uygulanıyor. Antijen dediğimiz hızlı testlerin de devreye girmesi şart” diye konuştu.

“1 KİŞİ 276 KİŞİYE BULAŞTIRMIŞ”

İstanbul ve İzmir’deki sürecin sıkıntılı geçeceğini dile getiren İncekara, “Bir büyük kentte Kovid-19 tespit edilen iş adamının 276 kişiye hastalığı bulaştırdığı ve beş kişinin yaşamını yitirdiği gerçeği ortaya çıkmış.  

“EN İYİ ÖNLEM İZOLASYON”

Durumun ciddiyeti için halkımızın izolasyon, maske, hijyen kuralları ve sosyal mesafeye dikkat etmesi gerekiyor. Bu kurallara uyan bir kişi pozitif olsa da en fazla bir kişiye virüs bulaştırabilir.

Ancak şu an için İstanbul’daki bir kişinin 16 kişiye virüs bulaştırması korkutucu” açıklamasında bulundu.

“İSTANBUL’DA İYİ GİTMİYORUZ”

İstanbul Aile Hekimliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kutbettin Demir ise İstanbul’da tespit edilemeyenler ile birlikte vaka sayısının 10 ile çarpılması gerektiğini belirterek, “Bilim Kurulu’nun aldığı güzel kararlar var ama şu an özellikle İstanbul’da iyi gitmiyoruz.

“TEST SAYISI MUTLAKA ARTIRILMALI”

Test sayısını mutlaka artırmamız gerekiyor. Pozitif hastaların temas ettiği kişileri yakalayıp evde karantinada tutmamız gerekiyor.

Kovid-19 vakaları arasında çok az sayıda da olsa evde durması gerekirken bazen karşımızda bulduğumuz veya telefon açtığımızda markete gittiğini söyleyenler olabiliyor. Ateş, öksürük, nefes darlığı olmadan da Kovid-19 olan insanlar var” diye konuştu.

“2 HAFTALIK GECİKME VAR”

İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk ise, önlem ve izolasyon konusunda iki haftalık gecikme yaşandığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Hayata geçirilen tedbirleri 1 Mart’ta almamız gerekiyordu. Test sayıları yetersiz. İstanbul’un nüfus yoğunluğu mücadeleyi güçleştiriyor.

1 Mart’tan sonraki 3 hafta içinde yurtdışından 372 bin kişi İstanbul’a geldi ancak sadece yüzde 5’i karantinaya alındı. İstanbul’da 3 Nisan’dan itibaren geçerli tedbirler 1 Mart’ta itibaren hayata geçmeliydi. Kentteki artış devam edecektir.”

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.