İstiklal Marşı’nı ‘engelsiz’ okudular

İstiklal Marşı’nı ‘engelsiz’ okudular

Bağcılar’da engelliler arasında düzenlenen İstiklal Marşı okuma yarışması, zihinsel ve bedensel engellilerin azmini ortaya koydu. İstiklal Marşı’nı kimi işaret diliyle, kimi de 27 yıl sonra kendisini dışarı çıkaran akülü sandalyesinin üzerinde okudu. Jüri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bağcılar Belediyesi ve İstanbul Engelliler Müdürlüğü’nün (İSEM) ortaklaşa düzenlediği İstiklal Marşı okuma yarışmasının elemeleri Bağcılar’daki Engelliler Sarayı’nda yapıldı. Yarışmaya İstanbul genelinden görme, işitme, zihinsel ve bedensel engelli vatandaşlar katıldı. Jüri üyeleri jest-mimik, coşkulu okuma, ezber, akıcılık ve sırada okuma gibi kriterleri göz önünde bulundurdu.

Sırayla jüri karşısına çıkar yarışmacılar, kendi kategorilerine göre İstiklal Marşı’nı okudu. İstiklal Marşı’nın sözlü okunmasının yanı sıra işitme engelli küçük bir kız işaret dilini kullandı. Turu atlamak için mücadele veren yarışmacılar renkli görüntüler oluşturdu. Öğretim görevlilerinden oluşan jüri üyeleri tarafından bugün yapılan elemenin ardından, yarışmanın finali 11 Mart’ta tarihinde yapılarak birinciler seçilecek.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, “Burada her engel grubundaki vatandaşımıza hizmet edebilme heyecanını yaşıyoruz. Engellilerimiz arasında İstiklal Marşı’nı okuma yarışması yaptık. Her türlü engel grubundaki kişilerin, İstiklal Marşı heyecanını her bireyin onu hissedip yaşamasını amaçladık.”dedi.

’27 YIL SONRA KENDİSİNİ DIŞARI ÇIKARAN AKÜLÜ SANDALYEDE MARŞ OKUDU’

İstiklal Marşı okuma yarışmasına katılan bedensel engelli Senem Ünal, 27 yıl boyunca sandalyesi olmadığı için dışarı çıkamadığını ve vaktini şiir yazmayla geçirdiğini söyledi. Ünal, “Ben 1976 doğumluyum. 1 yaşında geçirdiğim kaza sonucu sandalyeye bağlı olarak yaşıyorum. 27 yıl hiç dışarı çıkamadım, okula gidemedim. Okuma-yazmayı kendim öğrendim. Şu an açık öğretimden liseyi okuyorum. Şiir yazmayı çok seviyorum. Bir annenin evladına olan duygusu nasılsa ben de şiirlerimi öyle seviyorum. Karıncaya bir şiir yazmıştım. Balkonda otururken bir karınca gördüm ve sürekli hareket halindeydi. Onun yürümesini kıskandım bir heves duydum, o yüzden ona şiir yazdım.” diye duygularını dile getirdi.

Görme engelli Bekir Bera Aydın da, “Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, ruhu şad olsun. İstiklal Marşı çok büyük bir değere sahip. Onu okurken o zamanki mücadele, Kurtuluş Savaşı anıları gözümde canlandı. O gün ki şartlar tabi çok zordu.” ifadelerini kullandı.

Bekir Aydın’ın annesi Meral Aydın ise, bu tür etkinliklerden çok memnun kaldıklarını söyledi. Aydın, “Bir anne olarak böyle bir organizasyona katılmak çok güzel. Böyle organizasyonlarda çocuklarımızın kendini gösterebilmeleri önemli. Bu tip projelerin devamı gelmesini isterim.” şeklinde konuştu

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.