İzmir’deki depremde can kaybı 24’e yaralı sayısı 804’e yükseldi

İzmir’deki depremde can kaybı 24’e yaralı sayısı 804’e yükseldi

İzmir'de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremde can kaybı 24'e, yaralı sayısı da 804'e yükseldi. AFAD 13 binada arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

İzmir’de 6.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Seferihisar açıkları olan deprem İstanbul dahil tüm Marmara’da hissedildi.

ERDOĞAN’DAN DEPREM AÇIKLAMASI

İstanbul’da Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremle ilgili açıklamasında şunları söyledi:

* Son olarak buraya gelirken, vefat sayımız 12 idi. Yaralı sayımız 438 idi. Ve bunlar içerisinde 5 vatandaşımız ameliyatta, 8 vatandaşımız yoğun bakımdaydı.

* Şu an itibariyle 17 binada arama çalışmalarımız devam ediyor. Devletimiz, bakan arkadaşlarımızla tüm kurumlarıyla deprem anından itibaren, yıkıntı altında kalan vatandaşlarımızı kurtarmak ve sarsıntıdan etkilenen herkese yardımcı olmak için harekete geçmiştir.

* AFAD, emniyet teşkilatımız, diğer ilgili kamu personeli canla başla işlerini yapıyor. Bakanlarımız süratle olay yerine ulaşmışlardır.

* Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfımıza bunun için gereken kaynak hemen aktarılmıştır. Hedefimiz yaralı bir an önce sarmaktır.

* Katar Devlet Başkanı aramış, kendisiyle görüşmeleri yaptık. Ve herhangi bir destek talebi gerekirse bütün imkanlarımızla yanınızdayız dediler. Kendilerine teşekkür ettik.

* Yunanistan Başbakanı sayın Miçotakis yine aynı şekilde aradılar, zira bu depremden Yunanistan da etkilendi. Fakat görüşmeyi yaptığımız anda onlarda herhangi bir ölüm söz konusu değildi.

* Fakat etkilendiklerini onlar da söylediler. ‘Yardıma ihtiyaç varsa biz hazırız’ dediler. Biz de kendilerine ‘Şu an böyle bir şey söz konusu değil, fakat bize düşen bir şey varsa Yunanistan’ın yanındayız’ dedik.

* Aliyev kardeşimiz de aradılar, onlar da ‘Her türlü imkanımızla yanınızdayız’ dediler, onlar da şükranlarımızı bildirdik. Ocak ayında meydana gelen Elazığ ve Malatya depreminin acıları hâlâ yüreğimizdeyken İzmir’den gelen haber bizleri üzmüştür.

“70 KİŞİ KURTARILDI”

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise 4 binanın yıkıldığını açıklayarak “Enkazlardan 70 kişi kurtarıldı” ifadelerini kullandı.

Vali Köşger yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

* Şu ana kadar tespitlerimiz 4 binanın tamamen yıkılmış olduğu. 10'un üzerinde de yan yatmış bina var.

* Yan yatmış ve hasarlı olan binalarda arama kurtarma çalışması başladı. 70'e yakın vatandaşımız canlı olarak kurtarıldı.

* Vatandaşlarımızdan ricam sakin olmaları. Gereksiz hiç kimsenin trafiğe çıkmaması. Şu anda İzmir'de trafik kilitlenmiş durumda, şu anda onu  açmaya çalışıyoruz. Ekiplerimizin ve gücümüzün bir kısmını oraya yönlendirdik.

* Vatandaşlarımızdan ricam herkes sakin bir şekilde boş bir alanda, bahçe gibi bir alanda beklesin. Bizim açıklamalarımızı takip etsinler. Panik oluşturmamak adına.

İZMİR TABİP ODASI GENEL SEKRETERİ’NİN EŞİ İLE 2 KIZI VEFAT ETTİ

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Seha Yüksel'in eşi Burcu Yüksel ile iki kız çocuğu depremde enkaz altında kalarak hayatını kaybetti.

“KAN İHTİYACI YOK”

* Şu an için kan ihtiyacı yok. İlerleyen vakitlerde böyle bir ihtiyaç çıkarsa onu duyururuz. Vatandaşlarımızdan rica ediyorum, gereksiz şekilde trafiğe çıkıp yolları tıkamasınlar. Ambulansların, sağlık ekiplerinin, AFAD ve iş makinelerinin afet bölgelerine erişmesini zorlaştırıyor bu. Ben tüm vatandaşlarımızdan özellikle bunu rica ediyorum.

* Panik yapmamalarını, sakin olmalarını rica ediyorum. Devlet tüm gücüyle seferber olmuş durumda şu anda. Ekiplerimizin ulaşmadığı bir bina yok.

* Şu anda bütün binalara ulaşılmış durumda. Bütün binalarda çevre emniyetini güvenlik güçlerimiz alıyor, güvenlik güçlerimize zorluk çıkarmayalım.

* Bizim almaya çalıştığımız tedbirler içeriden bir canlının daha kurtarılması içindir. Yani işinin ehli olmayan insanların binaların üzerine çıkmasına biz müsaade etmeyelim. Çıkmasın kimse. Ekiplerimiz, ilgili arkadaşlarımız gereken tüm faaliyetleri yapacaklar.

“KISMİ TSUNAMİDE 1 VATANDAŞ YARALANDI”

* 30 ilçenin kaymakamıyla da temas kurdum, ilçelerimizde bir sıkıntı intikal etmiyor.

* Seferihisar'da kısmi bir tsunami olduğu ve bir vatandaşımızın yaralandığıyla ilgili bilgi var. Onun dışında kırsal alanda bir sıkıntı yok.  Yıkılan binalar sadece şehir merkezinde.

AFAD: DEPREMDE 24 CAN KAYBI VE 804 YARALI VAR

Depremde 24 can kaybı ve 804 yaralı olduğunu duyuran AFAD, 7 binadan 4 binada çalışmaların tamamlandığını; 13 binada çalışmaların sürdüğünü duyurdu.

AFAD tarafından vatandaşlara “Hasarlı binalara girmeyin. Yolları acil yardım araçları için boş bırakın. Evleri terk ederken doğalgaz kokusu yoksa telefonla sesli arama yapmayın. Doğalgaz ve su vanalarını kapatın, elektrik şalterini indirin, vanayı kapatın” uyarıları yapıldı.

AFAD’ın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

* Deprem sonrasında, 24'ünün büyüklüğü 4'ün üzerinde olmak üzere, toplam 244 artçı sarsıntı yaşanmıştır.

* SAKOM'dan alınan ilk bilgilere göre 1'i boğulma sonucunda olmak üzere toplam 20 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.

* İzmir'de 725, Manisa'da 5, Balıkesir'de 2 ve Aydın'da 54 kişi olmak üzere toplam 799 vatandaşımız yaralanmıştır.

* İzmir'de arama kurtarma çalışmaları yürütülen 17 binadan 4 binada çalışmalar tamamlanmış olup; 13 binada çalışmalar devam etmektedir. Söz konusu arama kurtarma çalışmaları için AFAD, JAK, STK'lar ve belediyelerden 3.204 arama kurtarma personeli, 20 arama kurtarma köpeği ile 450 araç görevlendirilmiştir.

* Ege Bölgesi genelinde hissedilen deprem sonrasında İzmir başta olmak depremden etkilenen tüm illerde, alan tarama çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca Jandarma, Emniyet ve TSK tarafından JİKU, helikopter ve İHA desteğiyle havadan tarama ve görüntü aktarma çalışmaları yürütülmektedir.

* Deprem sonrasında, tüm Bakanlık ve İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri teyakkuza geçirilmiş; 40 AFAD İl/Birlik müdürlüğünden arama kurtarma personeli bölgeye sevk edilmiştir. Ülke genelinde tüm AFAD il ve birlik müdürlükleri teyakkuz haline geçirilmiştir. Ayrıca JAK ve sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma ekipleri bölgeye sevk edilmiştir.

* Ankara, Erzurum ve Diyarbakır'dan 3 askerî kargo uçağıyla çevre illerden AFAD ve JAK arama kurtarma personeli ile araç ve ekipmanları bölgeye sevk edilmiştir. Ankara'dan bölgeye giden arama kurtarma ekip ve araçlarını taşıyan uçak 19.30'da İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na iniş yapmıştır. Sakarya, Bursa ve Afyon'dan toplam 3 mobil koordinasyon tırı bölgeye yönlendirilmiştir.

* Acil barınma ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla bölgeye AFAD tarafından 960 çadır, 4500 battaniye, 3672 yatak, 3000 yastık ve 3000 çarşaf seti; Türk Kızılay tarafından 10 çadır, 18 genel maksat çadırı ve 1431 battaniye sevk edilmiştir.

* Ayrıca Türk Kızılay tarafından 79 personel, 70 gönüllü, 17 araç, 5 ikram aracı, 5 mobil mutfak ve 83.593 malzeme (ikram ve içecek) bölgeye gönderilmiştir; 17.000 kişiye çorba dağıtımı yapılmaktadır.

* Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan hasar tespit ve enkaz kaldırma çalışmalarında görev yapmak üzere 325 personel bölgede görevlendirilmiştir. Psikososyal çalışma grubundan 110 personel 137 araç ile deprem bölgesindeki çalışmalarına başlamıştır.

* Kızılay halk sağlığı ve psikososyal destek ekipleri tarafından dağıtılmak üzere bölgeye, 114.460 maske ve 5.000 dezenfektan sevk edilmiştir. Güvenlik ve trafik çalışma grubundan 260 çevik kuvvet, 32 trafik personeli olmak üzere 292 personel olay yerine yönlendirilmiştir.

* UMKE ve 112 Acil Yardım ekiplerinden 232 araç ve 832 personel bölgede görevlendirilmiştir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre İzmir, Muğla ve Aydın illerinde toplam 87 sahada enerji ve 73 sahada ise servis kesintisi bulunmakta olup kesintilerin giderilmesi için ekipler çalışmaktadır. Bölgeye toplam 34 mobil baz istasyonu sevk edilmiştir.

* Bölgede yürütülen çalışmalarda kullanılmak üzere AFAD Başkanlığı tarafından 3.000.000 TL; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 5.000.000 TL acil yardım ödeneği gönderilmiştir.

* Türkiye Afet Müdahale Planı’na göre, arama-kurtarma, sağlık, destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, tüm çalışma grupları, 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir.

EMRAH APARTMANINDA 11 KİŞİ VEFAT ETTİ

Tamamen yıkılan 2 bloklu ve 28 daireli Emrah apartmanında, saat 23:00’e kadar ilk edinilen bilgiye göre 11 kişinin öldüğü, 19 kişinin ise kurtarma görevlileri tarafından enkazdan sağ çıkarıldığı öğrenildi. Enkaz altında kalan vatandaşların kurtarılması için çalışmaların devam ettiği görüldü.

RIZA BEY APARTMANINDA 5 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Yine tamamen yıkılan Rıza Bey apartmanında 5 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, 15 kişi ise sağ kurtarıldı.

Bayraklı’da 11 katlı zemininde bir market zincirinin şubesinin bulunduğu binada da ekiplerin çalışması sürüyor. Binadan 10’u aşkın kişinin kurtarıldığı belirtilirken halen enkaz altında olan 3 kişinin kurtarılmayı bekledi öğrenildi. Bu apartmanda can kaybına rastlanılmadığı ifade edildi.

DOĞANLAR APARTMANINDA 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Yine Bayraklı’daki Doğanlar apartmanında ise 1 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı, 9 kişi ise enkazdan kurtarıldı.

KUŞADASI’NDA 35 KİŞİ YARALANDI, 100 BİNADA HASAR VAR

Depremde Kuşadası'nda da 35 kişi hafif yaralandı. Depremin ardından Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Kuşadası Belediyesi tarafından bir kriz masası kuruldu.

Kuşadası İnşaat Mühendisleri Odası ile iş birliği yapan ekipler, ilçe genelinde 4'ü ağır 100 binada hasar oluştuğunu belirledi. Türkmen Mahallesi'ndeki Yalçındağ Sitesi ise evlerin kolon ve duvarlarında oluşan çatlaklar nedeniyle AFAD ve AKE görevlilerinin gözetiminde tamamen boşaltıldı.

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ile birlikte kentte inceleme yapan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, hasarlı bina tespitinin büyük ölçüde tamamlandığını söyledi.

BAŞKAN SOYER'DEN TRAFİK UYARISI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, vatandaşlara trafik uyarısında bulundu.

Soyer, “Şu anda Bayraklı civarında 20 binada yıkım olduğu ihbarı aldık. Araç kullanımı konusunda vatandaşlarımızı uyarmamız lazım, enkaz kaldırma ekiplerimiz trafik tıkanıklığı nedeniyle oralara ulaşamıyor. Kültür Park'ı açıyoruz, araçları oraya yönlendirmemiz lazım” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.