Kadıköy’ de asbestli binalara yıkım izni yok

Kadıköy’ de asbestli binalara yıkım izni yok

Kadıköy Belediyesi Kadıköy’de yıkımı yapılacak binalara “asbestten ve zararlı atıklardan temizlenme” şartı getirdi. Solunum yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açan asbestli binalara yıkım ruhsatı verilmiyor

Kadıköy Belediyesi, kentsel dönüşüm faaliyetlerinin yoğun devam ettiği ilçede, eski binaların yıkımı sırasında halk sağlığını tehlikeye atabilecek asbest gibi kanserojen maddelerin temizlenmesi zorunluluğu getirdi.

Yıkımı yapılacak binalar için “asbestten ve zararlı atıklardan temizlenme” şartı getiren belediye gerekli koşullar sağlanmadan yıkım izni vermiyor.

21 Ağustos 2015 tarihinde Meclis kararı ile uygulanmaya başlanan uygulamayla yıkım için gelen kurum ya da kişiler Çevre Müdürlüğü’ne yönlendiriyor. Çevre Müdürlüğü de yıkımın çevre kirliliği ve sağlık açısından risk oluşturmayacak şekilde yapılması gerektiği konusunda yıkım için gelen firmayı bilgilendiriyor.

YIKILACAK BİNADA İNŞAAT SAHASI KONTROLÜ YAPILIYOR

Çalışma kapsamında ilk aşamada yıkımı yapılacak binaya, Kadıköy Belediyesi Çevre Müdürlüğü’nün asbest ve tehlikeli maddeler konusunda uzman ekibi giderek, yıkılacak binada inşaat sahası kontrolü gerçekleştiriyor. Bina yıkılmadan önce olabilecek asbest ve tehlikeli atık maddeler tespit edilerek, uzman ekip tarafından sökülüyor.

Şantiye alanı tehlikeli atıklardan temizlendiğinde ve sonuç raporu temiz çıktığında Yapı Kontrol Müdürlüğü binanın yıkılabileceği yönünde ruhsat veriyor.

1644.jpg

 

Kadıköy Belediyesi Çevre Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, uygulama başladığından bu yana Kadıköy’de toplamda 113 eski bina için Asbest Raporu temiz çıktıktan sona yıkım ruhsatı verildi.

ASBEST NEDİR?

Isıya aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı lifli yapıda bir mineral olan halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek gibi isimlerle biliniyor.

Asbest kazanlarda, borularda, çatı kaplama malzemelerinde, vinil veya termoplastik zemin döşemelerinde, asma tavan kaplamalarında, marleylerde, ısı-yangın yalıtım malzemelerinde, asbestli çimento ürünleri, oluklu çatı kaplamaları ve duvar kaplamalarında bulunuyor.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC)’nın kanserojen maddeler listesinde "kesin kanserojen" tanımlanması ile 1. grupta yer alan asbest solunum yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açıyor.

Önümüzdeki 30 yıl boyunca gelişmiş ülkelerde endüstriyel asbest teması nedeniyle 500 bin kişinin kanser nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.