Kapalıçarşı modeli internete taşındı

Kapalıçarşı modeli internete taşındı

Kapalıçarşı modeli, KOBİ'lerin bir araya gelip işbirliği yaptıkları, ürünlerini tanıtıp pazarladıkları online pazar yeri Quresell.com'a ilham kaynağı oldu.

Kültür Üniversitesi tarafından bu yıl 8.'si düzenlenen KOBİ'ler ve Verimlilik Kongresi'nde, Kapalıçarşı modelinde olduğu gibi firmaları bir araya getirip aralarındaki dayanışmayı pekiştiren ve onları küresel pazarlarda etkin kılacak bir platform sunan Quresell.com (Küresel KOBİ Pazarlama Hizmetleri AŞ), örnek KOBİ girişimci firması olarak tanıtıldı. 

Kongrede söz alan Yasan, Quresell.com fikrinin bir ihtiyaçtan ortaya çıktığını ve işe bu ihtiyacı tanımlayarak başladıklarını belirtti. 

Türkiye'de KOBİ'lerin iş yapış tarzında ve işletme anlayışında büyük yanlışlıkların olduğunu, özellikle aile içi kavgalarla birçok KOBİ'nin yok olup gittiğini anlatan Yasan, KOBİ'lerin pazardaki en yanlış silahının ise fiyat olduğunu, en ucuz fiyata satarak değil en iyi fiyata sürekli satarak başarının yakalanabileceğini, bunun da şirketlerin ortak hareket etme kabiliyetleriyle mümkün olabileceğini kaydetti. 

Türkiye'de aslında birçok ürünün en kalitelisinin üretilebildiğini, ancak KOBİ'lerin birbirinden haberi olmadığı için birlik olamadıklarına işaret eden Yasan, dünya ticaretinde KOBİ şirketlerinin pazarda yiyebilecekleri lokmaların çok büyüdüğünü ve şirketlerin ancak birleşerek ve işbirliği yaparak bu pazardan pay alabileceklerini belirtti. 

Türkiye'de bu alanda büyük bir boşluk olduğunu görerek Quresell.com projesini geliştirdiklerini dile getiren Yasan, "Osmanlı Kapalıçarşı modelinden esinlenildi. Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen, Kanuni Sultan Süleyman zamanında genişletilerek son halini alan Kapalıçarşı'da esnafın ticari yaklaşımı ile bir ortak pazar ve platform ortaya çıkmış, piyasa ve rakiplere karşı bir güç ve çekim merkezi haline gelmişti. Quresell.com da bu modeli örnek alarak, firmaları bir araya getiriyor, aralarındaki dayanışmayı pekiştiriyor ve onlara içinde pek çok yararlı modül barındıran bir iş ve iletişim platformu sunuyor" dedi. 

Yasan, sosyal ve ticari medya platformu olan Quresell.com ile KOBİ işletmelerinin birbirinden haberdar olabildiğini ve ürünlerini bütün dünyaya tanıtıp pazarlayabildiklerini de belirtti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.