“Kazım da buna izin vermezdi“

“Kazım da buna izin vermezdi“

Kazım Koyuncu Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Dilek Dindar, Kazım Koyuncu Kültür Merkezi'nin kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, "Merkezde tüm çalışmalarımıza devam ediyoruz. Merkezin kapatılmasına fiilen izin vermeyeceğiz. Buna K

Dindar, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Kazım Koyuncu Kültür Merkezi'nin İstanbul Valiliği tarafından masa-sandalye ve oturma düzeninin "lokal görünümünde" olduğu gerekçe gösterilerek derneğe önce para cezası kesildiğini, ardından kapatılmak istendiğini aktardı.

"SANAT HERKES İÇİN BİR HAKTIR"

Kazım Koyuncu'nun "Hayatı ileri götüren şey hayallerimiz, hayallerimizi gerçekleştiren şeyler de cesaretimiz" sözlerini hatırlatan Dindar, Kültür Merkezi'ni şöyle anlattı: 

"Kazım Koyuncu Kültür Merkezi Derneği 20 Eylül 2007 tarihinde 123 kurucu üye tarafından kuruldu. Sanatı, "herkes için bir hak' olarak tanımlayan Kültür Merkezi, çalışmalarında 6 yıl boyunca 200 gönüllü atölye yürütücüsü ve genç, yaşlı, çocuk 10 bini aşkın insana çeşitli sanat başlıklarında ortaklaşa kurulan atölye çalışmalarında herhangi bir ücret ödemeden ya da ücret almadan katıldılar, yeteneklerini geliştirdiler, birlikte öğrendiler, birlikte ürettiler. Kültür Merkezi'nde gönüllülerin üretimlerini sergiledikleri onlarca etkinlik herkesin katılımına açık olarak gerçekleştirildi. Kültür Merkezi'nde bugüne kadar temel müzik eğitimi, gitar, bağlama, yan flüt, bateri, ritim, keman, piyano, kemençe, tulum, elektro gitar, klarnet, saksafon, bass gitar, şan, koro, tiyatro, yaratıcı drama, ses tiyatrosu, sinema, fotoğraf, dans, halkoyunları, edebiyat, felsefe, resim alanlarında yüzlerce atölye çalışması düzenlendi."

"KÜLTÜR MERKEZİ'NİN TEK GELİR KAYNAĞI, AİDATLAR"

Merkezin "eleştirel sanat" ürettiğini vurgulayan Dindar, merkezde şu an 13 bini aşkın gönüllünün, 18 atölye faaliyetini sürdürdüğünü belirtti. Atölye çalışmalarının dayanışma ilişkisi içerisinde, emek üzerinden yürütüldüğünü kaydeden Dindar, Koyuncu'nun da "Dünyadaki en önemli değer emek vermektir, yaşam emektir" demekten ve müziğe emek vermekten hiç vazgeçmediğini söyledi.

Dindar, "sanatın ve eğitimin parasız olması gerektiği" anlayışından yola çıktıklarına, sanatın piyasalaşmasının önüne geçmek için mücadele ettiklerine dikkat çekti. Derneğin "lokal görünümlü" olmasıyla suçlanmalarının "trajikomik" olduğunu ifade eden Dindar, şöyle konuştu:

"Eşitlikçi, paylaşımcı, özgürlükçü, üretken bir kültür sanat alanının yaratılmasına katkı sunmaya, Kazım Koyuncu'nun müzikal üretimini ve savunduğu değerleri; eşitliğe, özgürlüğe, barışa ve halkların kardeşliğine inancını yaşatmaya ve geleceğe aktarmaya, ülkede kültür ve sanat alanının geliştirilmesine çaba harcıyoruz. Piyasacılıktan şiddete, cinsiyet ayrımcılığından şovenizme kadar çeşitli etkilerle yeteneklerini geliştirme olanaklarından ve kültürel sanatsal üretimden dışlanarak bu alanlardaki etkinliklere ve üretim süreçlerine katılma, insanlığın kültürel-sanatsal mirasını paylaşma ve geliştirme hakkından yoksun bırakılanların kültür ve sanat hakkını savunmayı hedefliyoruz. Sanatsal üretimlerin ayrıcalıklara bağımlı kılınmasının karşısında yer alacak ve sanat eğitimine "maddi bedel karşılığı eğitim' anlayışını sokmaksızın çalışmalarımızı yürütmeye çalışıyoruz. Kültür Merkezi'nin tek gelir kaynağı, aidatlardır. Hiçbir gerçekliği olmayan sudan bahanelerin kapatmaya gerekçe haline getirilmesi altında iktidarın sanata dönük saldırgan tutumunun ve bu tutumu sürdüren zihniyetin yattığını biliyoruz."

"İTİRAZ EDECEĞİMİZ BİR KARAR YOK"

Dindar, Kültür Merkezi'nin kapatılmasına ilişkin kararın tebliğ edilmediğini belirterek, "Gelen arkadaşlara "Hangi karara istinaden geliyorsunuz?' diye soruyoruz. Tebligatla, Valilik "Olur'uyla geliyorlar. İtiraz edeceğimiz bir karar yok. Merkezde tüm çalışmalarımıza devam ediyoruz. Merkezin kapatılmasına fiilen izin vermeyeceğiz. Buna Kazım da asla izin vermezdi" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.