Marmara Denizi Temizleniyor

Marmara Denizi Temizleniyor

Beylikdüzü İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, İstanbul ve Marmara Denizi'nin geleceğini kurtaracak.

Beylikdüzü’nde ilk aşamada 1 milyon 600 bin, proje sona erdiğinde 4 milyon m3 suyu arıtabilecek Beylikdüzü İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin hizmete açılmasına kısa bir süre kaldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ ve Beylikdüzü Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü 438 bin metrekare alana inşa edilen Beylikdüzü İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, İstanbul ve Marmara Denizi’nin geleceğini kurtaracak. Tesiste elde edilecek atık suların bir kısmı dezenfekte edilerek çevre sulamada, katı atıklarda, sanayi tesislerinde yakıt olarak kullanılacak ve aynı zamanda tesisin enerji ihtiyacını karşılayacak. Haramidere, Gürpınar Atmaca Deresi ve Kavaklı Dere’de devam eden ıslah çalışmalarını sık sık inceleyen Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun, “Yağmur suları ve atık sular birbirinden ayrılıyor, atık suların tümü tesislere işlem görerek denize bırakılacak. Bu proje ile İstanbul’un 4 ilçesi Beylikdüzü, Esenyurt, Başakşehir ve Avcılar’ın günlük 400 bin metreküp atık suyu işlenecek” dedi. Proje sayesinde Beylikdüzü İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile Beylikdüzü Sahilleri, Sazlı Dere ve Küçükçekmece Gölü atık su tehdidinden kurtarılmış olacak. Marmara Denizi’nin en büyük sorunu olan kirliliğin önüne geçilecek, Beylikdüzü halkı sahillerinin tamamından rahatlıkla denize girebilecek.
 
Akıllı Bina Teknolojisi İle Atık Sular Sulamada, Katı Atıklar Yakıtta Kullanılacak
 
Dünyada kullanılan son teknolojiye göre planlanarak inşa edilen tesiste arıtılan suların bir kısmı dezenfeksiyondan geçirilerek, ihtiyaç doğrultusunda çevre sulama ve sanayide kullanılabilecek. Tesisten çıkacak katı malzeme susuzlaştırma ve kurutma işleminin ardından sanayi tesislerinde ikincil yakıt olarak değerlendirilecek. Tesis akıllı bina teknolojisi ile inşa edildiğinden kojenerasyon ünitesi ile tesisin enerji ihtiyacı da kendiliğinden karşılanacak.
 
Başkan Uzun’dan İBB Başkanı Topbaş’a Teşekkür
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ ve Beylikdüzü Belediyesi ortaklığı ile gerçekleştirilen proje sayesinde bu sorunun kısa bir sürede ortadan kalkacağına değinen Beylikdüzü Belediye Başkanı Uzun, “Beylikdüzü sahilleri artık İstanbul’da denize en rahat girilebilecek yer olacak. İstanbul ve Marmara Denizi’nin kaderini değiştirecek bir proje gerçekleşiyor. Bu projeyi İstanbul’a kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş’a ve emeği geçen bütün ekibe teşekkür ediyoruz” dedi.
 
Gürpınar, Kavaklı ve Haramidere’nin Çevresel Koşulları İyileşiyor
 
Gürpınar Atmaca, Harami Dere ve Kavaklı Dere’de yapılan ıslah çalışmalarında da sona gelindi. Islah çalışmaları ile birlikte derelerde oluşan kötü görüntü ve koku da ortadan kalkıyor. Ekipler dere ıslah çalışmaların gün gün takip ediyor. İlçenin içerisinden geçen bu üç dereden akan sular yağmur ve atık su olarak ayrıştırılmış durumda. Bu derelere artık Beylikdüzü İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nde işlem görmeden denize akmayacak. Proje sayesinde ilk etapta 1 milyon 600 bin, projenin tamamlanması ile birlikte İstanbul’da 4 milyon nüfusun atık suyu işlenebilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.