“Militanlık, tarih sahasını kaldırmaz”

“Militanlık, tarih sahasını kaldırmaz”

Esenler Belediyesi’nin düzenlediği Bir Yazar Bir Kitap programının konuğu olan tarihçi – yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Militanlık, tarih sahasını kaldırmaz” dedi

Tarihçi – yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından, yazarlarla okuyucuları bir araya getirmek ve Esenler’de okuma kültürünü artırmak amacıyla düzenlenen Bir Yazar, Bir Kitap programına konuk oldu. Prof. Dr. Osman Özsoy’un moderatörlüğünde son çıkan Cumhuriyet’in İlk Yüzyılı (1923 – 2023)kitabı hakkında bilgiler vererek tarihe ışık tuttu. Esenler Belediye Başkanı Hukuk Danışmanı Gökhan Taran ve Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu’nun da katıldığı programa özellikle Esenlerli genç okurların ilgisi büyüktü.
Tarihte yaşanan olayların yalan, yanlış anlatılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek konuşmasına başlayan Ortaylı, “Yalanla insanları kandıramazsınız. Mutlak doğruyu kimse bulamaz ama her zaman hedefiniz doğruyu bulmak olmalı. Çünkü, toplum bir olaylar yumağıdır. O olaylar yumağının içinde rasyonel davranışlar olduğu gibi onu rasyonalize eden nedenler de vardır. Toplum bunları anlamak istiyor” dedi.

TARİH İLMİNDE MİLİTANLIK OLMAZ
Tarihi olay ve örneklerle konuşmasını sürdüren Ortaylı, “Tarihe bakarken daima ölçülü bakacaksınız. Militanlık, tarih sahasını kaldırmaz” diye konuştu. Türkiye toplumunun, iktisadi hayatının en canlanan döneminde mutsuz bir toplum olduğunu belirten Ortaylı, bu dönemde Türkiye’nin, insanların birbirine düşman olduğu bir toplum haline getirildiğini kaydetti. 1918 yılında vefat eden ve geçtiğimiz Pazar günü ölüm yıldönümü olan Sultan Abdülhamit Han ile ilgili de konuşan Ortaylı, “Talihsiz bir vatanperver, dirayetli bir hükümdar için çok talihsiz bir son vardır. O, tahttan indirilmiştir” diyerek, iç savaş döneminde İslamcı cephenin, Volkan Gazetesi’nin sorumsuzca gerçekleştirdiği provokasyonun büyük payı olduğunu ama kimsenin bunun üstünde durmadığını söyledi. Sultan Abdülhamit Han için “Türkiye’nin medenileşmesinde, sulh içinde kalkınmasında çok büyük katılımlar yapan, dirayetli bir Türk hükümdarıdır ama zaafları da vardır. Tabii bu zor bir işti, zamanı tersti” diye konuşan Ortaylı, “O tip bir insan, yüz sene evvel gelse daha başka türlü olurdu” dedi. Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden ve Sultan Abdülhamit Han’ın öldüğü gün defnedilen tarihçi – yazar Yılmaz Öztuna’nın ölüm yıldönümü sebebiyle Öztuna hakkında da konuşan Ortaylı, “Bir takım akademik tarihçilerin kendisi için çok gaddar davranmalarına rağmen O, çalışkan ve iyi bir tarihçidir” şeklinde konuştu.

YAHUDİLERİ SELANİK’E BİZ İSKÂN ETTİK
Ortaylı, “Rumeli’nin Türkleşmesine ve İslamlaşmasına 19. asırda yeterince dikkat eden yoktur. 15. asırda Hz. Fatih vardır ve bir de Mithat Paşa’nın Tuna Valiliği vardır” dedikten sonra “Selanik bizimdir ve bazılarının zannettiği gibi Selanik, Rum değildir, Bulgar da değildir, aslında pek Türk de değildir. Daha çok Yahudi’dir” şeklinde konuştu. “Yahudilerin Dünya’daki en büyük şehri bizim sayemizde Selanik’tir” diyen Ortaylı, “Canını kurtaran Yahudileri oraya biz iskân ettik” dedi.
1. Dünya Savaşı’ndan da bahseden Ortaylı, dönemin komutanlarından Sakallı Nurettin Paşa’nın hakkının yendiğini söyledi. Kut’ül Amare’yi hazırlayan komutanın Sakallı Nurettin Paşa olduğunu ifade eden Ortaylı “Bunu ben demiyorum, Türk tarihi de demiyor, İngiliz kitaplarında yazıyor” diye konuştu.
Ortaylı, program sonunda dinleyenlerden gelen soruları da cevapladıktan sonra okurları için kitaplarını da imzaladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.