Pendik, Itri Efendi'yi andı

Pendik, Itri Efendi'yi andı

Pendik Belediyesi, UNESCO "2012 Itri Yılı" nedeniyle 17. yüzyılın ünlü Türk bestekarı ve dünyanın en çok bilinen bestesi Salavat-ı Şerif'in bestecisi Buhurizade Mustafa Itri Efendi için kültür etkinliği düzenledi.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ömer Tuğrul İnançer, Itri Efendi'yi anlattı. Sanatçı Ahmet Özhan da Itri'nin ünlü bestelerini seslendirdi. 

Tuğrul İnançer, etkinlikte yaptığı konuşmada, "Itri yalnızca bir bestekar değil, çok önemli bir şair, çok önemli bir hattat. UNESCO Itri'yi bu yılın kültür ismi seçtiği için büyük değer değil, Itri ölümünden sonra bıraktığı eserlerle büyük bir değerdir. Düşünün, Itri'nin bıraktığı eserler arasında tüm dünya Müslümanları'nın dilinde çevirip durduğu Tekbir ve Salavat-ı Şerif'in bestesi de var" dedi. 



Itri'den kalan belgeli kayıtlar olmadığı için hayatında gizli kalmış noktalar olduğunu da kaydeden İnançer, "Itri'nin bir tasavvuf ehli olduğunu düşünüyorum. Zira bazı eserlerindeki derinliğe baktığınızda ancak ince bir tasavvufi bakışın getirdiği ibarelere şahit oluyorsunuz" diye konuştu. 

Etkinlikte sanatçı Ahmet Özhan da Kültür Bakanlığı Tarihi Türk Müziği Topluluğu eşliğinde Itri Efendi'nin ünlü bestelerini seslendirdi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.