Prens Philip hayatını kaybetti

Prens Philip hayatını kaybetti

Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, 99 yaşındaki Prens Philip hayatını kaybetti.

Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, 99 yaşındaki Prens Philip'in hayatını kaybettiği açıklandı.Buckingham Sarayı, Prens Philip'in ölümünü "Majesteleri bu sabah Windsor Kalesi'nde huzur içinde vefat etti" ifadeleriyle bildirdi. Açıklamanın ardından Buckingham Sarayı'nda bayraklar yarıya indirildi.2. Elizabeth'in eşi Prens Philip, geçtiğimiz günlerde hastaneye kaldırılmıştı.Edinburgh Dükü olan Prens Philip Mountbatten, doğumunun ardından  Yunanistan ve Danimarka Prensi unvanı almıştı. Armasında halen Yunanistan bayrağı ve Danimarka Kraliyet Bayrağı bulunmaktadır.

KRALİÇE SEKİZ GÜN YAS TUTACAK

Kraliçe Elizabeth, Birleşik Krallık gelenekleri gereği Windsor Kalesi arazisindeki Frogmore Bahçeleri'ne gömülmesi beklenen Prens Philip için 'sekiz günlük yas dönemine' girecek.Kraliçe, yas sürecinde Covid kısıtlamaları bile olsa herhangi bir görev yapmayacak, kanunlara 'Kraliyet Onayı' verilmeyecek ve devlet işleri de duraklatılacak.Bu sekiz günlük yasın ardından, 30 gün daha resmi Kraliyet Yasının devam etmesi bekleniyor.

BAŞBAKAN JOHNSON: SAYISIZ GENCE İLHAM OLDU

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Prens Philip'in ölümünün ardından açıklamalarda bulundu.Downing Street'te konuşan Johnson, Prens Philip'in sayısız gencin hayatına ilham verdiğini söylerken Edinburgh Dükü'ne saygı duruşunda bulundu.Johnson, "Bugün Kraliçe ile yas tutuyoruz, ona ve tüm ailesine başsağlığı diliyoruz ve Edinburgh Dükü Prens Philip'in olağanüstü hayatı ve çalışmaları için bir millet ve krallık olarak teşekkür ediyoruz" dedi.Başbakan Johnson, Dük'ün ölüm haberini "büyük bir üzüntüyle" aldığını söylerken, "Prens Philip, Birleşik Krallık'ta, İngiliz Milletler Topluluğu'nda ve dünyanın her yerindeki nesillerin sevgisini kazandı" dedi.

PRENS PHİLİP KİMDİR?

Prens Philip, 10 Haziran 1921'de, Yunanistan'ın Korfu Adası'nda doğdu.
Yunanistan ve Danimarka kraliyet ailesinin üyesi, dönemin Yunan Kralı birinci Konstantin'in yeğeniydi.Beş kardeşin en küçüğü ve ailenin tek erkek çocuğu olarak dünyaya geldi.İngiltere vatandaşı değildi. Rum Ortodoks Kilisesi'nde vaftiz edildi.
22 Eylül 1922'de Yunan Kralı birinci Konstantin tahtı bırakmak zorunda kalınca Prens Philip'in de hayatı değişti.Babası Prens Andrew'un Yunanistan'a girişi ömür boyu yasaklandı.
Aile Fransa'ya yerleşti. Philip, İngiltere ve Almanya'da eğitim gördü.Philip, Prenses Elizabeth ile 1934 yılında tanıştı.1939 yılında ikili mektuplaşmaya başladı. Geleceğin İngiltere kraliçesi henüz 13 yaşındaydı.1946 yazında dönemin İngiltere Kralı George, Philip'ten kızıyla evlenmesini istedi.Philip, Yunanistan ve Danimarka kraliyet unvanlarını bıraktı, annesinin ailesinden gelen Mountbatten soyadını aldı, Angilkan Kilisesi'ni kabul etti ve İngiltere vatandaşı oldu.

Prens ve prenses, 10 Temmuz 1947'de nişanlandı. Aynı yıl 20 Kasım'da evlendi. Prens Philip, Edinburgh Dükü unvanını aldı.
Elizabeth, 6 Şubat 1952'de tahta çıktı.
Prens Philip, 60 yıldan fazla bir süre Kraliçe'ye, kraliyet görevlerinde ve yurtdışı ziyaretlerinde eşlik etti.

Kraliçe'nin eşi, açık sözlülüğü, tartışma yaratan açıklamaları, gafları ve spora olan düşkünlüğüyle tanındı.
Kraliçe Elizabeth ve Prens Philip'in ikisi kız, ikisi erkek dört çocukları, sekiz torunları oldu.Büyük oğulları Charles tahtın bir numaralı varisi.... Onu, Charles ile Diana'nın büyük oğlu William izliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.