Tarihi Selimiye Hamamı kütüphane oldu

Tarihi Selimiye Hamamı kütüphane oldu

İstanbul Üsküdar'a bulunan tarihi 1802 yılında yapılan Selimiye Hamamı, kültür merkezine dönüştürüldü. 45 bin kitap kapasitesi barındıran Nevmekan Selimiye açıldı.

3. Selim tarafından 1802 yılında yaptırılan tarihi Selimiye Hamamı, Üsküdar Belediyesi tarafından yaklaşık 2 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından, Nevmekan Selimiye olarak açıldı.

Tarihi Selimiye Hamamı kütüphaneye dönüştürüldü - 2

2 bin metrekare kapalı 180 metrekare açık alanı ve 300 kişi ağırlama kapasitesine sahip Nevmekan Selimiye, misafirlerine tarihi dokunun büyüleyici ortamında kitap okuyup, araştırma yapabilme imkanı sunacak.

Tarihi Selimiye Hamamı kütüphaneye dönüştürüldü - 3

Türk ve dünya edebiyatı çocuk kitaplarından felsefe ve tarih kitaplarına; kişisel gelişim, sosyal bilimler ve hukuk kitaplarından ilahiyat ve tıp gibi alanlardaki kaynaklara kadar 25 bini dijital olmak üzere 45 bin kitap kapasitesi ile İstanbul'un yeni kültür durağı olacak.

Açılışa gelen Belediye başkanı Hilmi Türkmen, basın mensuplarıyla mekanı gezerek hamamıtarihi ve restorasyon süreci ile ilgili bilgiler verdi.

Tarihi Selimiye Hamamı kütüphaneye dönüştürüldü - 5

Açılışta konuşma yapan Türkmen şöyle konuştu: "Bulunduğumuz bu mekan 221 yıllık tarihi bir eser. 1800 yılında Nizami Cedit askerlerinin banyo ihtiyaçlarını karşılamak üzere kılanın hemen yanında burada inşa edilmiş bir hamam burası. Ve hemen yanımızda büyük Selimiye Camii var. Burada hem askerler ve caminin yapımında çalışan işçiler burada banyo yapmışlar."

Tarihi Selimiye Hamamı kütüphaneye dönüştürüldü - 6

"Daha sonra bu tarihi eserler gün geçtikçe kaderine terk edilmiş. 1960 lı yıllarda bu kışlada bir albay burayı tekrar canlandırarak askerlerin temizliği için onarmaya çalışsa da çok başarılı olamamış."

Tarihi Selimiye Hamamı kütüphaneye dönüştürüldü - 7

"Biz burayı Üsküdar Belediyesi olarak vakıflar bölge müdürlüğünden restorasyon karşılığı kiraladık. 3 yıl önce restorasyona başladık. Burası tarihi dokuları korumak suretiyle Üsküdar'ımıza İstanbul'umuza yeni bir gençlerin ders çalışma mekanı olarak açmış bulunuyoruz"

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.