Tarihi Yapılardaki Yangında Sorumlu, Elektrik Kontağı Değil

Tarihi Yapılardaki Yangında Sorumlu, Elektrik Kontağı Değil

İstanbul'da son dönemde tarihi binalarda çıkan yangınlarla ilgili, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nde (TMMOB) düzenlenen basın açıklamasında, yangınların sorumlusunun, gösterildiği gibi elektrik kontağı değil, sorumsuz davranan ve gerekli...

İstanbul'da son dönemde tarihi binalarda çıkan yangınlarla ilgili, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nde (TMMOB) düzenlenen basın açıklamasında, yangınların sorumlusunun, gösterildiği gibi elektrik kontağı değil, sorumsuz davranan ve gerekli tedbirleri almayan kurumlar olduğu belirtildi.

Karaköy'deki TMMOB Mimarlar Odası'ndaki basın açıklamasına Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Zeki Arslan, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkan Yardımcısı Nur Güleç ve Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Sekreteri Sami Yılmaztürk katıldı. Açıklamada son 10 yılda tarihi binalarda çıkan yangınların kamu binalarına sıçradığı belirtilerek, "Tarihi yapılar birer birer yangınlarla yok olurken tüm yangınların suçlusu elektrik kontağı olarak gösterilmektedir. Bu sefer hangi kültür varlığı elektrik kontağı sonucu yanacak, diye endişe ile bekler hale gelinmiştir. Suçlu elektrik kontağı olduğu sürece bu yangınların devam etmesi ve bizlerin de hüzünle izlemesi kaçınılmaz olacaktır" denildi.

İSTANBUL'DAKİ TÜM TARİHİ BİNALAR TEHLİKE ALTINDA
Açıklamada, 28 Kasım 2010'da Haydarpaşa Garı'nın çatısında çıkan yangında da sorumlunun elektrik kontağı ilan edildiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Restorasyon sırasında çıkan yangının elektrik kontağından kaynaklandığı belirtilmiş ve yangının iki işçinin ihmali sonucu çıktığı tespiti ile dosya kapatılmıştır. Konu ile ilgili uzmanlar basına yaptıkları açıklamada, tarihi yapılarda yangın öncesi alınması gereken tedbirlerin, yani yangını önlemeye yönelik tedbirlerin olmadığını ve İstanbul'daki tüm tarihi yapıları aynı tehlikenin beklediğini belirtmişlerdir. Bu uyarılara rağmen o günden bu yana yeterli önlem alınmamış, tarihi yapılarda yangınlar yaşanmaya devam etmiştir."

Açıklamada Galatasaray Üniversitesi'nin Ortaköy'deki tarihi binasında çıkan yangında da aynı sorumlunun gösterildiğine de dikkat çekilerek, "Tarihi yapılarda restorasyon sırasında ya da restorasyon gerçekleştikten sonra yangın çıkması gerekli denetimlerin yapılmamasının, uzmanlık gerektiren restorasyon işinin niteliksiz ellerde yapılmasının sonucudur. Bu yangınlar sonucu tarihi binalarda yangını önlemek üzere herhangi bir hazırlık yapılmadığı anlaşılmaktadır" denildi.

MESLEK ODALARI DIŞLANDI, DENETİM GÖREVİMİZ ELİMİZDEN ALINDI
Açıklamada, meslek odalarının dışlandığı ve denetleme görevinin elinden alındığı ileri sürüldü ve öyle denildi:
"2002 yılı sonrasında meslek odalarının denetim yetkisi adım adım ortadan kaldırılmış, özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kuruluşundan itibaren mimar ve mühendisler tasarım, uygulama ve denetim sürecinden dışlanmış, meslek odalarının vermeye çalıştığı meslek içi eğitimler engellenmiş, denetim sürecinde meslek odaları devre dışı bırakılmıştır. Meslek odalarının denetim dışına çıkarıldığı ortamda yapı denetim firmaları ticarileşmiş, sahte mimar ve mühendisler piyasaya hakim kılınmıştır."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.