Taşeronlara müjde!

Taşeronlara müjde!

Taşeron işçilerin merakla beklediği alt işverenlere ilişkin yasa tasarısı taslağı Bakanlar Kurulu’ndan geçti.

 Türkiye'de sayıları 1.7 milyonu bulan taşeron işçilerin beklediği haber geliyor. Alt işverenlere ilişkin yasa tasarı taslağı Bakanlar Kurulu’nda görüşülerek kabul edildi. Buna göre, taşeron işçilerin de asıl işçilerin sahip olduğu tüm haklardan yararlanması gündemde. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla sosyal tarafları tartışılarak taslağa son şekli verilecek. Çalışmaların nisan ayı içinde tamamlanması bekleniyor.

Üst işverene bağlanacak

 Taslağın yasalaşması halinde taşeronluk sisteminde en büyük sorunlardan biri olarak görülen işçilerin maaşlarının zamanında ödenmesi ve kıdem tazminatı haklarının korunması konusunda iki ayrı düzenleme yapılacak. Düzenleme ile maaşların düzenli olarak ödenmesinden, üst işveren sorumlu olacak. Üst işveren, taşeron işçilerin maaşlarını gerekirse, şirketlerin hak edişlerinden keserek doğrudan ödeme yapacak. Kıdem tazminatlarının ödenmesinde de üst işveren sorumlu olacak. 

İzin ve zamlardan yararlanacak

 Kamu kurumlarında ise kıdem tazminatları taşeron işçilerinin çalıştığı en son kurum tarafından ödenecek. Ayrıca yıllık, hastalık, doğum ölüm izinlerinin tamamı da taşeron işçiler için geçerli olacak. Bunun yanında, taşeron işçiler de diğer işçilerin zamlarından yararlanacak. Taşeron işçiler de toplu sözleşmelerde elde edilen özlük hakkı düzenlemelerinden faydalanacaklar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.