THY'den çalışanlara ahlaksız teklif

THY'den çalışanlara ahlaksız teklif

THY yönetimi, 15 Mayıs’taki grevi engellemek için elinde geleni ardına koymuyor. Hükümetin desteğini arkasına alan THY yönetiminden çalışanlarına, “Greve katılmayın özel sağlık sigortanızı da yatırırız. Sizi mağdur etmeyiz” mesajı gönderildiği ortaya çıkt

  İSTANBUL- THY yönetimi, Hava-İş Sendikası’nın 15 Mayıs’ta greve çıkacağını açıklamasının ardından, grevi engelleme çabalarını sürdürüyor.

THY yönetimi çalışanlara ‘Greve katılmayın’ mesajları gönderirken, işten atılabileceklerinin de sinyalini veriyor. 


THY yönetimi grev kararının açıklanmasının ardından çalışanlarla küçük gruplar halinde ya da teker teker görüşerek, “Greve katılmasanız da sonucunda imzalanabilecek toplu sözleşmedeki hakların tamamından yararlanacaksınız, greve katılmayın, sizi mağdur etmeyiz” mesajları veriyor.


THY'DEN ÇALIŞANLARA MAİL ÜSTÜNE MAİL


THY yönetiminin çalışanlara gönderdiği iki gündür mesajlar gönderdiği belirtiliyor. O mesajlarda şöyle deniliyor:


“Grev sırasında işyeri çalışma düzeni nasıl olacak?
Mevcut çalışma düzeni aynen sürdürülecektir. Tüm operasyon planlandığı gibi devam edecektir. Personel servisleri de düzenli olarak çalışacaktır.


Çalışmak istiyorum. Ücretim ödenecek mi?
Evet, grev sürecinde sadece çalışma hakkını kullananlar ücretlerini alacak ve tüm sosyal haklardan yararlanacaktır. Greve katılmayan çalışanların SGK ve özel sağlık sigortası primleri de yatırılacaktır.


Greve katılanlara ücret ödenecek mi?
Kanunen, greve katılanlara herhangi bir ücret ödemesi yapılmaz, grevde geçen süreler emeklilik, izin ve kıdem tazminatı hesaplamasında dikkate alınmaz. Greve katılanların SGK ve özel sağlık sigortası primleri de yatırılmaz.”


SENDİKA NE DİYOR?


Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin, şunları söyledi: “Greve katılmayan çalışanların sonuçta imzalanacak bir toplu sözleşmedeki hakların hiçbirinden yararlanması yasal olarak mümkün değil. Yasa diyor ki, ‘Yetkili sendika o toplu sözleşmeye ‘greve katılmayanlar da yararlanır’ diye bir hüküm koymadıkça, onlar hiçbir haktan yararlanamaz. Bizim de böyle bir niyetimiz hiç yok.”


HÜKÜMET NE YAPACAK?


Hükümetin ne yapacağı pek de sır değil aslında. Sürecin başında bu yana sendikayı suçlayıcı açıklamalarda bulunan hükümetin Bakanlar Kurulu kararıyla antidemokratik uygulamalara imzaatması muhtemel.. 


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'in onayladığı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nda hükümete geniş bir grev erteleme “yetkisi” tanınıyor.


Bakanlar Kurulu, “gerekli gördüğü” iş yerlerinde grev ve lokavtı yasaklayabilecek. Y


Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev ya da lokavt genel sağlığı veya ulusal güvenliği bozucu nitelikte ise Bakanlar Kurulu bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı 60 gün süreyle erteleyebilecek.


BAKANLAR NE DEMİŞTİ


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: “THY’yi engelleyecek her türlü girişimin karşısında biz gerekeni yaparız. THY yalnız değildir"


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: “Sendikayı daha sorumlu davranmaya çağırıyorum. Biz de kayıtsız kalmayız. Onu da söyleyeyim.”


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: “Böyle olmaz, birkez daha uzlaşmaşya çalışılmalı. Tek bir sorun çerçevesinde, 76 milyona dönük bir haksız uygulamayı da yapmamak gerekiyor.” 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.