TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZİ KÜÇÜKÇEKMECE’DE AÇILDI

TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZİ KÜÇÜKÇEKMECE’DE AÇILDI

Ruhsal hastalığı olanların toplum içinde tedavi edilebilmelerini sağlamak amacıyla açılan toplum ruh sağlığı merkezlerine bir yenisi daha Küçükçekmece'de 8.10.2012 tarihinde düzenlenen törenle hizmete girdi.

 Ruhsal hastalığı olanların toplum içinde tedavi edilebilmelerini sağlamak amacıyla açılan toplum ruh sağlığı merkezlerine bir yenisi daha Küçükçekmece'de 8.10.2012 tarihinde düzenlenen törenle hizmete girdi. Başta İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu olmak üzere Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Taşdemir, İlçe Kaymakamı Orhan Öztürk, İlçe Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt ve çok sayıda sağlık personelinin katılımıyla gerçekleşti.

Hasta yakınları ile ailelerinin bilgilendirildiği, hastanın ayaktan tedavisinin yapıldığı ve takip edildiği merkezin açılışında konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, merkezin açılmasıyla bölge için önemli bir adım atıldığını söyledi. Artık sadece hastanelerle değil ruh sağlığı merkezleriyle de İstanbul halkının yanında olacaklarını belirten Mutlu, “Dünya, insanlık bu tür merkezlere ihtiyaç duyuyor. Ruh sağlığı hizmetlerinin yaygınlaşması için bundan sonrada çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Toplum Ruh Sağlığı Merkezimizin sayılarını her geçen zamanda artıracağız. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”dedi.

İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, Küçükçekmece Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin hastaların aileleriyle birlikte toplumun içerisinde tedavi gördüğü merkez olacağını söyledi. Hastaları bu merkezlere yönlendirip tedavi edeceklerini aktararak merkezden yaklaşık bin 500 hastanın hizmet alacağını ifade etti. Dokucu geleceğe yönelik planlamayı şu sözlerle açıkladı: “Varsayalım 40 yıldır akıl hastanelerindeki koğuşlarda kalan hastaların evlerine döndürülmesi gibi bir süreci istiyoruz. Küçükçekmece bölgesindeki bu hastaları burada rehabilite edeceğiz ve toplumun bir bireyi olmasını burada sağlayacağız. İstanbul’da önümüzdeki 6 ay içerisinde toplam sekiz tane Toplum Ruh Sağlığı Merkezinin açılması söz konusudur. Hedefimiz, nüfus dikkate alındığında 25-30 civarı Toplum Ruh Sağlığı Merkezini faaliyete geçirmektir.” dedi.

İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Taşdemir ise ruhsal rehabilitasyonun çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu merkezleri açarak gelişmiş ülke fotoğrafı veriyoruz. Damgalamanın yaygın olduğu günlerden bugünlere geldik. Bu merkezler sayesinde damgalamayı yok edeceğiz” dedi.

BRSHH Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt da Türkiye’de BRSHH’ın girişimiyle oluşturulmaya başlayan “Toplum Psikiyatrisi Modeli”nin gittikçe önem kazanmaya başladığını söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın ruhsal hastalığı olanlara hizmet vermek üzere her bölgede bir “Toplum Ruh Sağlığı Merkezi” açmayı planladığını belirten Kurt, şunları kaydetti: “Geçtiğimiz yıl hizmete kazandırdığımız Bakırköy ve Zeytinburnu Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri’nin ardından bugün de Güngören ve Küçükçekmece Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri hizmet vermeye başladı.Ülkemizde hızla gelişen bu model, hastanın toplumdan izole edilmeyip, sosyal yeteneklerini devre dışı bırakmadan iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlamaktadır. Süreç hızlandığında toplum dışına tutulmadan tedavisi gerçekleştirilen hasta, nitelikli tedavi görebilme imkanı yakalamaktadır.

Küçükçekmece Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nden Küçükçekmece ilçesi sınırlarında ikamet eden ve “Psikotik Bozukluklar (örneğin şizofreni)” grubu içinde yer alan tanılardan birisi konmuş hastalardan merkeze kayıt yaptıranlar faydalanabilecek.

 

Küçükçekmece TRSM’de verilen hizmetler:

- Bireysel danışmanlık.

- Hastaları hastalık ve tedavi, tedavinin olası yan etkileri konusunda bilgilendirmek (psiko-eğitim).

- Hasta yakınlarını bilgilendirmek ve hastalığın neden olduğu problemlerle başa çıkmayı öğretmek.

- Merkezde hastanın ilgisi ve yeteneğine göre, güzel sanatlar, müzik, spor gibi alanlarda uğraşı tedavisi yaparak hastalığın neden olduğu yeti kaybını azaltmak, hastanın sosyalleşmesini sağlamak.

- Hastayı olabildiğince hayatın içinde tutmak için rehabilite etmek, üretken hale getirmek.

- Kayıtlı hastalar ekiple birlikte belirleyeceği program çerçevesinde merkezde günübirlik vakit geçirebilecek, bu sürede öğle yemeği merkez tarafından karşılanacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.