Türk Futboluna Damga Vuran Futbolcular

Türk Futboluna Damga Vuran Futbolcular

Türk Futboluna Damga Vuran Futbolcular

 

Türk futboluna damga vuran futbolcular bugünde saygıyla anılmaktadır. Geçmişten günümüzü futbol tarihinin efsanevi isimleri Türk Futbolunun gelişimini sağlamıştır.

Türkiye’ de futbolun her dönemine ismini yazdıran futbolcular vardır. Pek çok oyuncu ülkede futbolun gelişine etki etmiştir. Futbol ligleri sıralaması üzerinden de tarihe adını yazdıran yıldızlardan birkaçı;

  • Hakkı Yeten: Beşiktaş' ın Hakkı Babası, 17 yıl aralıksız takımda forma giymiştir.
  • Metin Oktay: Galatasaray' da 14 sezon oynayan Türk futbolunun Taç Kral lakaplı yıldızıdır.
  • Lefter Küçükandonyadis: Ordinaryüs lakabıyla tanınan oyuncu 17 sezon Fenerbahçe forması giymiştir.
  • Can Bartu: Futbolun yanında basketbol milli takımında oynayan tek isimdir.
  • Şenol Güneş: 15 sezon Trabzonspor' da kalecilik yapan efsanevi futbolcu.
  • Tanju Çolak: Avrupa Altın Ayakkabı ödülü alan, 5 defa arka arkaya gol kralı olan yıldız isimdir.

Efsanevi futbolcular bu kadar değil. Hakan Şükür, Tugay Kerimoğlu, Hami Mandıralı, Metin Tekin, Feyyaz Uçar, Rıdvan Dilmen, Mehmet Özdilek gibi pek çok isim var. Günümüzde profesyonel futbol kariyeri devam eden genç yeteneklerde bu listede yer almaktadır.

Rüştü Reçber

Panter lakaplı kaleci, futbol hayatına Korkuteli amatör takımında başlamıştır. İlk yıllarda forvet oynayan Rüştü, 1989 senesinde kalecilik yapmaya başladı. Beşiktaş oyunculari arasında bulunurken Barcelona kulübü, Fenerbahçe takımlarının da formalarını giyen oyuncu Türk futbol tarihine adını yazdıran isimlerdendir.

Reçber, 120 defa milli takıma çağrılan ve ay yıldızlı formayı en çok giyen futbolcu unvanına sahiptir. 2003 yılında dünya tarihinin en iyi üçüncü kalecisi seçilmiştir. Ayrıca Pele, yaşayan en iyi futbolcuların sıralandığı FIFA 100 listesine Rüştü Reçber'i eklemiştir.

2002 Dünya Kupası maçlarında kurtarışlarıyla Türkiye'nin üçüncü olmasına katkı sağlamıştır. Profesyonel futbolu 2012' de bırakmıştır. Türkiye Futbol Federasyonu TFF- UEFA Futbol Gelişim Koordinatörlüğü görevi 2020-2022 yıllarında sürdürmüştür.

Metin Oktay

Türk futboluna damga vuran futbolcular denine akla gelen ilk isim Metin Oktay’ dır. Taçsız Kral lakabıyla tanınan Oktay 14 sezon Galatasaray forması giymiştir. Türk futbolunun en büyük golcülerindendi, milli takımda da oynayan oyuncu bir sürede teknik direktörlük yapmıştır. Forvet oyuncusu olan Metin, profesyonel kariyerine 1954-55 sezonunda başlamıştır. 1955 yılında Galatasaray renklerine bağlanan futbolcu 3 sezon arka arkaya gol kralı unvanını korumuştur. Takımıyla beraber 3 lig, 2 Cumhurbaşkanlığı, 4 Türkiye kupası gördü. 1962-63 sezonundaki gol krallığını 1987-88 yılında 39 gol atan Tanju Çolak aldı.

Oynadığı takımlar İzmirspor, Palermo' dur. Milli takım tarihinde en çok gol atan 4.oyuncu konumundadır. 1991 yılında vefat eden efsanevi yıldız hala Türk futbolunun en iyi listesinde saygıyla anılmaktadır.

Hami Mandıralı

Forvet mevkii oyuncusu olan Hami Mandıralı 18 sezon Trabzon Sporda oynamıştır. 10 yaşında futbola başlayan oyuncunun bütün kariyeri bu takımda geçmiş sayılabilir. Yalnızca 2 sezon farklı takımlarda oynamıştır. İlk profesyonel futbol deneyimi 1984-85 sezonudur.

Türk milli takımının en önemli forvetleri arasındaki oyuncu 56 maçta 9 gole atmıştır. Uzak mesafelerden attığı frikik golleriyle hafızalara kazınan usta futbolcu 84 defa ay yıldızlı formayı giymiştir. 10 numaralı formayla oynayan Mandıralı, futbol kariyerini teknik direktör olarak sürdürmektedir.

Türkiye U-21, Antalyaspor, Trabzonspor takımlarında direktörlük görevi yapmıştır. 2016 yılında Trabzonspor teknik direktörü iken aldığı ağır mağlubiyet nedeniyle görevini bırakmıştır.  Aktif futbol hayatı boyunca son dakika spor haberleri konusu olmuştur. Attığı goller, uzun mesafe şutlarıyla futbol tarihimizin unutulamaz futbolcularındandır.

Selçuk Yula

Türk futboluna damga vuran futbolcular listesine giren diğer isim Selçuk Yula’ dır. Fenerbahçe kulübünün efsane oyuncularından biriydi. 6 Ağustos 2013 tarihinde vefat eden yıldız futbolcu Türk futbolunun en başarılı ismidir. Kariyerine Şekerspor ila başlayan Yula sonrasında Fenerbahçe' ye transfer olmuştur.

Penaltı atışlarıyla dikkat çeken futbolcu golcülüğüyle spor tarihine yazıldı. Takımında 2 sezon arka arkaya gol kralı olan oyuncu sarı lacivert formayla tam 134 gol atmıştır. Ardından Bundesliga takımlarından Blau Weiss Berlin takımıyla anlaşarak burada 1 sezon oynamıştır.

Galatasaray' da 1 yıl oynayan Yula, sonrasında aktif futbolu bıraktı. Milli takım formasıyla 14 kere terleyen oyuncu 3 defa ay yıldızlıların kaptanı olmuştur. Aktif futbol hayatına verdiği aranın ardından jübilesini özel Erzurum- Fenerbahçe maçın sarı lacivert formayla yapmıştır.

Bülent Korkmaz

Eski futbolcu olan Bülent Korkmaz aktif spor hayatına teknik direktör olarak devam etmektedir. Futbolun efsanelerinden olmasını sağlayan Galatasaray takımında oynarken verdiği mücadeledir. UEFA Kupası final maçında sakatlanmıştır. Ancak oyundan çıkmamış, sargıya alınan koluyla maça devam ederek sezonun simgesi olmuştur. 14 sezon sarı kırmızı formayla oynayan futbolcu takımın büyük kaptanıdır.

Futbol kariyeri, Galatasaray altyapısında çocuk yaşta başlamıştır. Minikler takımı Yıldızlar İstanbul Şampiyonluğu görmüştür. 14 yaşındaki Gençler Takımı'na takılan Korkmaz, burada ikinci defa şampiyonluk kupasını takımıyla aldı. Sonrasında u21 Türkiye şampiyonluğu yaşadı.

1984 yılında A Takım kadrosuna alınan Korkmaz' ın yıldızı hızla parladı. Avrupa maçlarındaki performansı sebebiyle Avrupalı Bülent lakabı verildi. 2004- 2005 sezonun futbol kariyerine son vererek teknik direktörlüğe geçti.

Türk futbolunun tarihe kazanına bu isimleri yanına yenileri de eklenmektedir. Günümüzün gözde futbolcuları arasında Türk yıldızlarda yer almaktadır. En son spor haberleri içeriğinde Arda Güler’ den söz edilmelidir. 18 yaşında Real Madrid forması giymeyi başardı.

Son dönemde Türkiye' de yetişen en iyi futbolculardan olan Arda 2017-18 sezonunda top toplayıcısı görevindeydi. 13 yaşına Fenerbahçe' ye transfer olan Arda Güler kısa sürede yeteneğiyle 10 numaralı A Milli formasını aldı.

Arda dışında onlarca yetenekli yıldız, 2023 yılında keşfedildi. 16 yaşında attığı 100 golle dikkat çeken Mustafa Kürşad Tümay Galatasaray ila anlaştı. Silivrispor gösterdiği performansla ilgi gören genç yetenek alt yaş grupların en iyileri arasına adını yazdırmıştır.

Salih Özcan, Hakan Çalhanoğlu, Orhun Kökçü, Altay Bayındır gibi isimlerde en iyiler sıralamasındadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.