TÜRKİYE - AZERBAYCAN ORTAKLIĞINDA İLK SİNEMA PROJESİ: MAHMUT İLE MERYEM

TÜRKİYE - AZERBAYCAN ORTAKLIĞINDA İLK SİNEMA PROJESİ: MAHMUT İLE MERYEM

Yazar Elçin’in romanından uyarlanan ve birçok ilklere imza atan “Mahmut ile Meryem” filminin çekimleri Azerbaycan’da başladı. Türkiye – Azerbaycan ortaklığındaki ilk sinema projesi olan “Mahmut ile Meryem” filmi düzenlenen basın toplantısıyla da Azerbayca

Yapımcılığını 24 Kare Film’in sahipleri Sevda Kaygısız ve Ali Kaygısız’ın üstlendiği, Türkiye ve Azerbaycan ortak yapımı olan “Mahmut ile Meryem” filminin hazırlıkları tamamlandı. Yazar Elçin’in bir çok dile çevrilen ve çok satanlara girmeyi başaran romanından uyarlanan “Mahmut ile Meryem” filmi, Azerbaycan’da basın toplantısıyla tanıtılırken, çekimlerine de başlandı. 

ÇEKİMLER 10 HAFTA SÜRECEK
Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği projenin yönetmen koltuğunda Mehmet Ada Öztekin bulunurken, müziklerini de Aygün Semedzade yapıyor. Filmin başrollerinde ise Aras Bulut İynemli (Mahmut), Eva Dedova (Meryem) yer alıyor. Azerbaycan ve Türkiye teknik ekibinin ortaklaşa çalıştığı filmin ön hazırlık ve çekimlerinde 150 kişilik bir kadro çalışıyor. 1500’lü yıllarda geçen hikayenin senaristliğini Yerkan Kahraman’ın yaptığı “Mahmut ile Meryem” filmi ortalama 10 haftada çekilecek. 

İMKANSIZ BİR AŞK HİKAYESİ
Gence’de başlayan hikaye, Ziyad Han hükümdarının Müslüman oğlu Mahmut ve Hristiyan Keşiş kızı Meryem’in imkansız aşkını ele alıyor. Çaldıran Savaşı’nın yakıcı etkileriyle karşılaşan Mahmut, hayatın gerçeğiyle yüzleşiyor. Masalsı ve fantastik öğelerin bir araya gelmesiyle oluşan filmin yapımcılarından Sevda Kaygısız, herkesin yaşayacağı bir masal olduğunu dile getirirken, “Tıpkı Kerem ile Aslı, Leyla ile Mecnun, Ferhat ile Şirin’in ölümsüz aşkları hepimizin aşkıyla aynı kaynaktan geliyorsa bu hikaye de bize aynı ufku gösteriyor. O da aşka sarılmak. Bu filmle Azerbaycan ve Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlayarak dünyada da insanların yüreğine dokunacağız. Tasavvufta, İNSAN, varlığın gayesi ve sonudur. Her şey Tanrı'dan gelir ve Tanrı'ya dönecektir. İnsan aşk merdiveninden Tanrı'ya basamak, basamak yükselir. Mevlana’ya göre aşk yaratıcının vasıflarındandır. İnsan, neyi, kimi severse sevsin, bu sevgi aslında gerçek varlığadır. Bu sevgi insanı hırstan, benlikten kurtaracak tek yoldur. Mevlana’ya göre gerçeği arayan kişinin dünyadan, dünya nimetlerinden kaçmasına gerek de yoktur. Çünkü dünya Tanrı'nın tezahürüdür. Kaçınılması gereken ise sadece gaflettir. Neden Mevlana felsefesi ile başladık söze? Çünkü, bu öyküde bir arayış var. Çünkü, bu öyküde aşkı arayış var. Çünkü bu öyküde aşkını arayış var. Çünkü bu öyküde aşkını ararken aslında kendini bulma var...” dedi. 

SAVAŞ SAHNELERİ İÇİN 3 AY EĞİTİM
“Mahmut ile Meryem” filminde Fahreddin Manafov, Melahat Abbasova, Tomris İncer,  Polat Bilgin, Şamil Süleymanov, Açelya Özcan, Murad Abdullayev, Şafak Başkaya, Rövşen Ağayev, İlker Kızmaz, Ramiz Melikov, Ufuk Şen, Mert Öcal, ünlü Amerikan ve İngiliz yapımlarında yer alan Kristina Krapela gibi önemli oyuncuların yanı sıra Cemal Hünal da konuk oyuncu olarak yer alacak. Filmde, 25 kişilik dublör ekibi bulunurken, sürpriz konuk oyuncular da olacak. Oyuncular 3 ay boyunca savaş sahneleri için at binme ve kılıç kullanma eğitimi aldı. 
Film, Azerbaycan ve Türkiye’nin birçok yeri dışında, gerçeğe uygun tasarlanan dekorların kurulduğu, 8000 metrekarelik dev bir platoda çekilecek. Sanat yönetmenliğini Aziz Mammadov ve Baran Uğurlu'nun yaptığı ve yine sanat, kostüm tasarımını Baran Uğurlu’nun yaptığı filmde, Bakü, Sheki, Gakh, Gobustan ve Zarat’ta çekilmesi planlanan sahneler için özel mekanlar hazırlandı. Kostüm ve sanat için 13 bin metre kumaş kullanılırken, 2 bin 300 metrekarelik duvar kağıdı, döneme ait halılar ve dekorların kullanıldığı filmde yer alacak olan 4 farklı ordunun askeri kostümleri ve savaş aletleri de özel olarak tasarlandı. Binin üzerinde saç, sakal ve bıyık yapılırken, 250 kilo da yapay kan imal edildi. 

FİLM 2012-2013'TE BEYAZPERDEDE
Film, bir çok görsel efekti barındıracağından post-prodüksiyon aşaması da 3 ay sürecek. 120 dakika olan film, 2012-2013 sezonunda Azerbaycan, Türkiye ve 9 Avrupa ülkesinde vizyona girecek.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.