Türkiye'nin çöpe attığı ekmek, ihraç ettiği buğdaydan fazla

Türkiye'nin çöpe attığı ekmek, ihraç ettiği buğdaydan fazla

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de tehlikeli boyutlara ulaşan ekmek israfıyla ilgili çarpıcı bilgiler verdi. Türkiye'de yılda 6 milyon adet ekmeğin çöpe atıldığını söyleyen Eker, bu rakamın buğday ihracından bir yılda elde edilen geli

Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner'in bayat ekmeklerin yeniden değerlendirilmesiyle ilgili önerisi ise bayan dinleyicilerin merakını çekti.

Bakan Eker, Bayrampaşa Belediyesi tarafından düzenlenen ve ekmek israfına karşı vatandaşların bilinçlendirilmesini amaçlayan projenin tanıtım toplantısına katıldı. İsrafın ne gelenek olarak ne de dini olarak hiç bir şekilde hoş karşılanmadığını anlatan Eker, konunun Türkiye'nin buğday üretimine bakan yönüyle ilgili dikkat çeken bilgiler verdi. Türkiye'de yıllık 500 bin ton buğdayın ekmek olarak çöpe gittiğini anlatan Eker, "6 milyon ekmek çöpe gidiyor. Yani yılda 100 bin ekmek üretiliyor, bunun 6 milyonu çöpe gidiyor. Eski parayla hesapladığınızda bu israfın karşılığı 1,5 katrilyon." dedi.

Bakan Eker, dünyada açlık sorunu yaşayan milyonlarca insan bulunduğunu, bu rakamlara bakarak Türkiye'deki israf durumunun çok daha anlamlı hala geldiğini belirterek, "Afrika ülkelerinde toplam bir milyar insan, yani dünya üzerindeki her 7 insandan biri aç. Her yıl 10 milyon çocuk ekmek bulamamaktan dolayı ölüyor." ifadesini kullandı.

Çöpe giden ekmeklerin milli israf boyutunda olduğunu ve bu parayla 500 kilometre duble yol, 100 yataklı 83 hastane, yüzlerce okul yapabiliyoruz ama biz bunu çöpe atıldığı değerlendirmesinde bulundu. Eker, Türkiye'nin buğday ihraç eden ülkeler arasında birinci ya da ikinci sırada yer aldığını ancak, ihraç edilen buğdaydan elde edilen gelirin, çöpe giden ekmeğin maliyetinden daha az olduğunu da sözlerine ekledi.

KADINLARA 'ROBOTLU EKMEK TOZU' TAVSİYESİ

Törende Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner de ekmek israfıyla ilgili dikkat çeken bir 'önlem alma' yöntemi anlattı. Bayrampaşa'da yaşayanların israf konusunda daha dikkatli olmaları uyarısında bulunan Aydıner, dikkat çeken bir tavsiye ile özellikle kadınları uyararak "Bayatlamış ekmeklerimizi robottan geçiriniz, elde ettiğiniz bu tozu hazırlamış olduğunuz bu böreklerin üzerine dökerek sonra fırına sokunuz. Ekmekleri çıtır hale getirerek yiyiniz. Bayat ekmekleri galeta unu yapınız ve kurutulmuş yemek içi şeklinde de pasta ve yemek yapımında kullanınız." dedi.

Konuşmaların ardından Bakar Eker, Başkan Aydıner ve Vali Mutlu ile birlikte bayat ekmeklerin kullandığı yemeklerden tattı. Bakan Eker, bayat ekmeklerin kullanımı ile ilgili hazırladıkları dökümanları da basın mensuplarına gösterdi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.