Vapur faciasında flaş gelişme!

Vapur faciasında flaş gelişme!

Sirkeci’de 5 yaşındaki Ece Su Yılmaz ve anneannesinin öldüğü arabalı vapur kazasına ilişkin soruşturma kapsamında savcı iddianame hazırladı.

      Sirkeci’de 5 yaşındaki Ece Su Yılmaz ve anneannesi Şaziye Güleren’in öldüğü arabalı vapur kazasına ilişkin savcı, gemi kaptanı ve 2 gemi personelinin, “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapsini istedi. Savcılık iddianamenin kabulü ile birlikte kaptanın tutuklanmasını talep etti.

     İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılığın hazırladığı iddianamede feribotun kaptanı Erkan Atalay İm ile feribotta görevliler Levent Dönmez ve Özay Yaşar hakkında iddianame düzenlendi. İddianamede şüpheliler ‘taksirle ölümü ve yaralanmaya neden olma’ ile suçlandı.

ANNE YILMAZ: “KAPAK KAPANMADAN VAPUR HAREKET ETTİ”

    İddianamede anne Ebru Güleren Yılmaz’ın müşteki olarak alınan ifadesi yer aldı. Vapura binmen için bekledikleri sırada bir görevlinin kendisinden beklemesini istediğini belirten Yılmaz, “Bu vapur almazsa diğer vapura binebileceğimizi söyledi. Ben de kendisine acelem olmadığını belirttim. Daha sonra telsiz konuşmalarından sonra bir görevli şahıs beni vapura yönlendirdi” dedi.

    Vapurda bir araçlık yer olduğunun belirtilerek kendisinin vapura yönlendirildiğini belirten Yılmaz, “Vapura doğru hareket ettim. Vapurun arka kapağı üzerindeyken, vapurun hareket etmesi üzerine otomobil kaydı ve denize düştü. Vapur arka kapağı kapanmadan hareket etti” diye ifade verdi.


GEMİNİN KAPTANI: “YAN VAPURUN SESİNİ KARIŞTIRDIM”

     İddianamede şüpheli kaptan Erkan Atalay İm’in de ifadesi de yer aldı. İskelede araç almaya başladığını belirten kaptan, “Gemi dolmak üzere iken yan tarafa yanaşan Sultanahmet isimli araba vapurunun yanaşma sırasında çıkardığı siren sesi üzerine NETA (hareket etmek için alınan onay sesi) aldığımı zannederek gemiyi hareket ettirdim. Tam bu sırada panelden aracın kapakta olduğunu görünce manevra yapıp aracı kurtarmak istedim ancak otomobil denize düştü” şeklinde savunma yaptı.

BAYAN SÜRÜCÜ HEYECANLANDI

    Şüpheli Özay Yaşar ise aracı kendisinin vapura yönlendirdiğini belirterek aracın geminin kapağının üzerine geldiği sırada geminin hareket ettiğini, kapağın aşağı doğru kayması üzerine de bayan sürücünün heyecanlandığını belirtti.

    “Sürücü ellerini aracın direksiyonundan çekti” diyen Yaşar “Araç kayıp denize düştü. Bu sırada telsizle kaptanı ‘otomobil denize düşüyor’ diye uyardım ancak otomobil düştü” dedi.

    İskelede çımacı olarak görev yaptığını belirten diğer şüpheli Levent Dönmez de ifadesinde, “Usta gemici üç araba daha göndermemi istedi. Ben de üç aracı daha gönderdim. Daha sonra bir araç daha istedi. Ben de bayan sürücüyü vapura yönlendirdim. Arkamı döndüğümde kaza meydana geldi” şeklinde ifade verdi.

BİLİRKİŞİ: “KAPTAN TAM KUSURLU”

    Olayla ilgili de alınan bilirkişi raporuna da iddianamede yer verildi. İddianamede yer alan raporda kaptan Erkan Atalay İm’in tam kusurlu olduğu ifade edildi. Kaptan İm’in araçların alınmasının tamamlandığına ilişkin onay almasının gerektiğinin belirtildiği raporda, “Kaptan bununla yetinmeyip bizzat kaptan köşkünde bulunan panelden kontrol edip, emin olduktan sonra gemiye yol vermesi lazımken, bunları yapmadan gemiye yol vermiştir. Bu nedenle kazaya neden olmuştur. Kazanın meydana gelmesinde asli-tam kusurludur. Yandaki vapurun çıkardığı sesten ‘neta aldığını zannetmesi’ kabul edilebilir bir davranış ve mazeret değildir” denildi.

    Bilirkişi raporunda anne Ebru Güleren Yılmaz ile diğer iki şüpheli Özay Yaşar ile Levent Dönmez kusursuz olduğu ifade edildi.

    İddianameyi hazırlayan Savcı İbrahim Çiçek kaptan İm ile birlikte bilirkişi raporunda kusursuz bulunan Yaşar ve Dönmez’e iddianamede şüpheli olarak yer verdi.

    Özay Yaşar ile Levent Dönmez’in olay nedeniyle müşterek sorumlu olduğunu ve kusurlarının bulunduğunu belirten savcı Çiçek kaptan Erkan Atalay İm, Özay Yaşar ve Levent Dönmez’in ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmak’ suçlarından 3 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

   Savcılık, mahkemenin iddianameyi kabul etmesi halinde kazada tam kusurlu olduğu tespit edilen kaptan İm hakkında da yakalama kararı çıkarılmasını talep etti.

   İddianamenin gönderildiği İstanbul 16.Ağır Ceza Mahkemesi önümüzdeki günlerde iddianamenin kabulü ya da reddi yönünde bir karar verecek. Mahkemenin kararı ile birlikte kaptan hakkındaki yakalama kararını da değerlendirmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.