Seyyar satıcılar Tarihi Yarımada'da yürüyecek yer bırakmadı

Seyyar satıcılar Tarihi Yarımada'da yürüyecek yer bırakmadı

İstanbul’un tarihi mekânlarından Kumkapı’ nın sokak ve caddeleri seyyar satıcıların tezgâhına dönüştü. Gelişi güzel açılan tezgâhlar yaya ve araç trafiğini olumsuz etkiliyor. Gezmeye çakın insanlar, kaldırım yerine cadde üzerinde yürümek zorunda kalıyor

İstanbul’un tarihi semtlerinden Kumkapı’nın sokak ve caddeleri, seyyar satıcıların istilasına uğramış durumda. Bu yüzden vatandaşlar yolda ilerlemekte zorlanıyor. Seyyar satıcıların kaldırımlardan sonra cadde üzerine de inip tezgâh açtığını dile getiren vatandaşlar, bu durumun hem yaya trafiğini hem de araç trafiğini olumsuz etkilediğini söylüyor. Kumkapı sakinleri, bu manzaranın Kumkapı’yı gezmeye gelen turistlere de kötü örnek oluşturduğunu ifade ediyor.

Seyyar satıcılığın Kumkapı ve civarında moda haline dönüştüğünü ifade eden çevre sakinleri, özellikle hafta sonları hemen her sokakta saat, telefon, ayakkabı gibi seyyar satıcılık yapan insanları görmenin mümkün olduğunu anlattı.

Kumkapı Turistik Restoranları ve Esnafları Dayanışma Deneği (KUM-DER) Başkanı Kemal Duranoğlu, Tarihi Yarımada'nın tamamında yıllarca mücadele edilmesine rağmen işportacılığın önlenemediğini belirtti. Duranoğlu, “Turistin yürüyebileceği, rahatça gezebileceği, dolaşabileceği bir alan ben göremiyorum. Topkapı Sarayı’nın, Yerebatan Sarnıcı’nın, Kumkapı’nın, Sultanahmet’in, Süleymaniye’nin, Ayasofya’nın olduğu bir yeri işgal ediyorlar. Bunun yanında turistin güvenli yürüyebileceği alanlar da yok. Turistin alışveriş merkezlerine gidebileceği güvenli bir yol güzergâhının da olmadığını görüyoruz.” şeklinde konuştu.

'KENTSEL DÖNÜŞÜM OLMADAN TARİHİ YARIMADA KURTULAMAZ'

Kumkapı ve civarında metruk binaların çok olduğunu söyleyen Kemal Duranoğlu, Fatih’te kentsel dönüşümün kaldırılmaması gerektiğini söyledi. Metruk binaların içerisinin önce doldurulması gerektiğini belirten Duranoğlu, “Bir sokak düşünün. Karanlık içinde hiçbir insan yok. Hiçbir mağaza yok. Siz burayı trafiğe kapatıyorsunuz. Metruk bina olduğu için insanlar önünden geçmeye korkuyor. Turist oradan yürümeye korkuyor. Önce buraların içerisinin doldurulması lazım. Fatih’te kentsel dönüşüm vardı. Şu anda kaldırıldı deniliyor. Sayın belediye başkanımızın afişlerini görüyoruz. Kentsel dönüşüm olmazsa ben tarihi yarımadanın kurtulacağına burada 33 yıllık yaşayan birisi olarak inanmıyorum. Çünkü burası tamamen işportacılar tarafından işgal edilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Restoran işletmecisi Mehmet Turan ise son dönemlerde Aksaray’dan Kumkapı’ya kadar yolların sağına soluna işportacıların yerleştiğini dile getirdi. Turan, bu durumun Kumkapı’ya geliş ve gidişleri çok aksattığını söyledi. İlgili mercilere bu sorunları anlattıklarını ancak sonuç alamadıklarını belirten Turan, akşamları evlerine gidememekten, sokaklarda yürüyememekten yakındı. Tinercilerin turistlerin önünü kesip para da istediklerini ifade eden Turan, yetkililerdan bir an önce bu sorunlara el atmalarını istedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.