Yeni standart turizm gelirine 6 milyar dolar ekledi

Yeni standart turizm gelirine 6 milyar dolar ekledi

Daha önce 2012 yılı için 23,4 milyar dolar olarak açıklanan turizm geliri 29,4 milyar dolar, 4,1 milyar dolar olarak açıklanan turizm gideri de 4,6 milyar dolar olarak güncellendi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), daha önce 2012 yılı için 23,4 milyar dolar olarak açıkladığı turizm gelirini 29,4 milyar dolara, 4,1 milyar dolar olarak açıkladığı turizm giderini de 4,6 milyar dolara revize etti.

TÜİK, 2001-2012 yıllarını kapsayan "Turizm İstatistikleri Revize Sonuçları"nı açıkladı. Buna göre, daha önce 2012 yılında 23 milyar 440 milyon dolar olarak açıklanan turizm geliri, 5 milyar 911 milyon dolar artarak 29 milyar 351 milyon dolar olarak revize edildi. Aynı şekilde, turizm geliri için 2012 yılında 637 dolar olarak açıklanan kişi başına ortalama harcama, 161 dolar artarak 798 dolar olarak yeniden hesaplandı.

Turizm giderleri
Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşların harcamalarından oluşan turizm gideri de güncellendi. Daha önce 2012 yılı için 4 milyar 51 milyon dolar olarak açıklanan turizm gideri 542 milyon dolar artış kaydederek 4 milyar 593 milyon dolara revize edildi. Turizm giderinde, aynı yıl 698 dolar olarak açıklanan kişi başına ortalama harcama, 94 dolar yükselerek 792 dolar olarak hesaplandı.

Kayda alınan yeni gelir ve giderler
Revizyona ilişkin TÜİK bülteninde yer alan açıklamada, Kurum'un, ürettiği tüm istatistiklerde olduğu gibi turizm istatistiklerini de uluslararası tanım ve standartlar çerçevesinde gerçekleştirdiği belirtildi.
Bu kapsamda Birleşmiş Milletler, Dünya Turizm Örgütü ve Avrupa İstatistik Ofisi'nın (Eurostat) tavsiyelerinin değerlendirilerek ve ulusal ihtiyaçların göz önünde bulundurularak söz konusu istatistiklerin üretildiği ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: "Eurostat ve Dünya Turizm Örgütünün turizm istatistikleri metodolojisinde son yıllarda yaptıkları yenilikler dikkate alınarak kurumumuz tarafından yayınlanmakta olan turizm istatistikleri metodolojisi güncellenmiştir. Bu kapsamda, uluslararası tanımlara uygun olarak yerli firmalar tarafından taşınan ziyaretçilerin uluslararası ulaşım harcamaları, marinalarda ziyaretçilerin yapmış oldukları harcamaları kapsayan marina hizmet bedelleri ve ziyaretçilerin ülkemizde yapmış oldukları GSM dolaşım harcamaları turizm gelirine dahil edilmiştir."

Açıklamada, turizm giderine yabancı firmalar tarafından taşınan vatandaşların uluslararası ulaşım harcamaları ve Türk vatandaşların yurt dışında yapmış oldukları GSM dolaşım giderlerinin eklendiği kaydedildi.

Öte yandan turizm gelir ve gider hesaplamalarında kullanılan Türkiye'ye paket tur ile gelen ziyaretçilerin paket tur harcamalarından (gelen paket tur) Türkiye'ye kalan pay ile yurt içinde ikamet edip diğer ülkeleri ziyaret eden vatandaşların paket tur harcamalarından (giden paket tur) yurt dışına kalan pay da güncellendi. Güncellemede, 2012 yılında yapılan ve mevsimsel değişiklikleri de gözlemleyebilmek amacı ile üçer aylık dönemler itibari ile dört dönem uygulanan "Tur Operatörü Anketi" sonuçları kullanıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.